Iğdır Üniversitesi'nin sorunları TBMM gündeminde


HDP Iğdır Milletvekili Mehmet Emin Adıyaman, "Temin edilen öğretim elemanlarına rağmen YÖK tarafından ilgili alanlarda bölümlerin açılmasına izin verilmeyerek üniversitenin gelişmesi ve istenilen düzeye ulaşması önlenmektedir." dedi.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı tarafından yazılı cevaplanması talebiyle TBMM Başkanlığı'na soru önergesi veren Milletvekili Adıyaman, Iğdır Üniversitesi'nin; konumu itibariyle komşu ülkeler olan Azerbaycan ve İran'dan Profesör ve Doçentlik kariyerine sahip öğretim elemanı temin edebildiğini ve halen üniversite bünyesinde çalışan yabancı öğretim elemanları bulunduğuna işaret ederek, "Ancak temin edilen öğretim elemanlarına rağmen YÖK tarafından ilgili alanlarda bölümlerin açılmasına izin verilmeyerek üniversitenin gelişmesi ve istenilen düzeye ulaşması önlenmektedir." dedi.

Adıyaman bu bağlamda Bakan Avcı'ya şu soruları yöneltti:

"Iğdır Üniversitesinde çalışan akademik ve idari personel sayısı ne kadardır? Üniversitenin personel ihtiyacını karşılamakta mıdır? Akademik ve idari personelin barınma, iş güvencesi ve sağlık güvencesine yönelik bir planlamanız var mıdır?

Akademik personelin branş ve bölümlere göre nasıl dağılmıştır? Üniversitenin akademisyen ihtiyacını karşılamakta mıdır?

Iğdır üniversitesine ayrılan bütçenin emsal üniversitelere göre çok düşük olmasındaki amaç nedir? Iğdır iline yönelik bu ayırımcılık nasıl açıklanabilir?

Üç ülkeye sınır olan ve komşu ülkelerden Prof. ve Doçent düzeyinde kendi alanlarında uzman daha düşük maliyetle öğretim elemanı temin eden üniversitemize ilgili bölümler ve öğrenci kontenjanı açmaya ilişkin bir planlamanız var mı? Bu hususta YÖK'le bir bilgi aktarımı ve temas kurmayı düşünüyor musunuz?

Bir üniversitenin gerçek anlamda üniversite olması ve Iğdır'ın jeopolitik ve jeostratejik konumu da nazara alındığında bir sağlık biriminin açılması şarttır. Iğdır Üniversitesi bünyesinde Tıp Fakültesi veya Sağlık Yüksek Okulu (4 yıllık) açmayı düşünüyor musunuz?

Emsal ve aynı dönemde kurulmuş üniversitelerden çok çok daha düşük bir bütçe ayrılan Iğdır üniversitesine 2016 yılı için ek bütçe ayırmayı düşünüyor musunuz?"
CİHAN
<< Önceki Haber Iğdır Üniversitesi'nin sorunları TBMM gündeminde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER