İki günlük G-20 için golfçülerin zararı 12 milyon Euro

İki günlük G-20 için golfçülerin zararı 12 milyon Euro

G-20 liderlerinin onuncu toplantısı 15-16 Kasım tarihleri arasında Antalya'da düzenlenecek. Belek turizm beldesinde düzenlenecek zirvenin öncesi ve sonrası bölgede güvenlik seviyesi en üst noktaya çıkarılırken, toplantının yapılacağı tarih aralığında 10 günlük süre ile bölgede birçok merkez kapalı olacak. Dünyanın sayılı golf sahalarını da bölgede bulunduran Belek'te bu süre zarfında golf kulüpleri de kapalı olacak. Golfte en yoğun rezervasyon döneminin kasım ayı olduğu belirtilirken, bu dönemdeki maddi kaybın 12 milyon Euro civarında olacağı tahmin ediliyor. Daha sonrası için G-20'nin bölgeye tanıtım bakımından ciddi katkı sunacağına inanan golf kulübü patronları, bu sporseverlerin Portekiz ve İspanya'ya kaçmasından endişe ediyor.

Dünyaca ünlü turnuvaların ve isim yapmış golfçü sporcuların uğrak yeri Belek'te 14 golf kulübü 15-16 Kasım arası bölgede yapılacak G-20 zirvesi öncesi kara kara düşünüyor. Bir yıl içerisinde 530 bin oyun oynanan Belek'te Kasım ayında oynanan oyun sayısı ise 76 bin 700 olduğu öğrenildi. En yüksek sezonun yaşandığı bu zaman dilimi içerisinde ise güvenlik tedbirleri dolayısıyla bu kulüplere 10 gün süreyle oyuncu alınmayacak. Kasım ayı süresinde beklenen 13 bin 500 kişinin 8 bin 500'ünü kaybeden kulüp üyeleri bu dönemde 3 milyon oyun ücreti, 6,5 milyon konaklama, 2 milyon civarında da esnaf ve acentelerin kaybedeceğini bu bölgede toplamda 12 milyon Euro'luk bir kayıp olacağını düşünüyor.

'PORTEKİZ VE İSPANYA'YA KAPTIRMAK İSTEMİYORUZ'

Antalya Golf Kulübü Genel Müdürü Uğur Budak, Kasım ayında düzenlenecek organizasyonda bölgenin golf turizmine kapalı olmasından dolayı Portekiz ve İspanya'nın buna uyandığını ve müşterileri oraya çekmek için çeşitli kampanyalar yaptığını söyledi. Türkiye'nin golfte bu duruma gelebilmesi için birçok kampanya ve tanıtım yaptıklarını kaydeden Uğur Budak, "Biz rakam olarak kaybı düşünmüyoruz. Bu rakam belki bir şekilde telafi edilebilir. Ancak biz Türkiye'deki golfü Portekiz ve İspanya'ya kaptırmak istemiyoruz. Çeşitli kampanyalar ve tanıtımlarla biz golfseverleri resmen Portekiz ve İspanya'dan çaldık. Farkındalık oluşturarak ve bölgenin avantajları kullanılarak bu sporu büyüttük." dedi.

Bu yıl golfte genel bir düşüşün de yaşandığını belirten Budak, ilk 9 aylık dilimde yüzde 13'lük golf müşterisinde kayıp olduğunu belirtti. 2014 yılının ilk 9 ayında 369 bin oyun oynandığına değinen Budak, bu yıl ise bu rakamın 320 bine düştüğünü, ortalama 17 bin kişinin golfe geldiğini aktardı. Budak, bir golfçünün ortalama her şey dahil 2 bin 500 Euro bıraktığını, bu yüzde 13'lük dilimde 50 milyon Euro'luk kayıp yaşadıklarını vurguladı.

'G-20 UZUN VADEDE BİZE AVANTAJ SAĞLAYABİLİR'

Cornelia De Luxe Resort Genel Müdürü Ali Şahin de Avrupa'da ki iklim şartlarından dolayı kasım ayında bölgede bir misafir ağırlama potansiyeli olduğunu ifade etti. Ancak G-20 dolayısıyla kapalı oldukları süre boyunca golf müşterisi almayacaklarını kaydeden Ali Şahin, bu zaman aralığında bin 500 civarında bir oyun oynanamayacağını düşündüğünü aktardı. Bu kişilerinde otele ne kadar para kaybettirdiği noktasının ciddi araştırmalar gerektiğini ifade eden Şahin, "Onun haricinde konaklamada otelimiz o bölgede olduğu için açık kalacak. G-20'nin bölgeye bir artısı olacağını düşünüyorum. Çok ciddi bir ülke tanıtımı olacaktır. O dönemde bölgeye misafir alamamamız bizim için dezavantaj ancak uzun vadede olumlu dönebilir. Zaten Belek'te golf oynamaya gelen müşterilerin yüzde 60'ı sabit müşteridir." diye konuştu.

'G-20 ÖNCESİNDE VE SONRASINDA 7 GÜNLÜK BOŞLUK YAŞANIR'

Dünyaca ünlü golfçü Tiger Woods'u da turnuvada misafir eden Montgomerie Maxx Royal Golf Club Genel Müdürü Cahit Şahin, G-20'den kendilerinin de etkileneceğini belirtti. Bu süreçte kulüplerinin kapalı olacağını ifade eden Cahit Şahin, bu sürecin öncesi ve sonrasın da her zaman 7 günlük boşluk yaşanacağına vurgu yaptı. G-20'nin sonraki yıllar için turizme ve bölgedeki golfe katkısı olacağını söyleyen Cahit Şahin, "Bu süreçte müşteriler Portekiz ve İspanya'ya kayabilir ancak ben sadece dönemsel bir kayıp olacağını genel bir kaybın yaşanmayacağını düşünüyorum." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber İki günlük G-20 için golfçülerin zararı 12 milyon Euro Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER