İlk 6 ayda korkunç kayıp

Türk turizminin en önemli merkezlerinden Antalya’ya gelen turist sayısı 2016 yılının ilk 6 ayında yüzde 52 azaldı. Bu rakam Haziran ayında zirve yaptı. Tüm zamanların en kötü sezonunu yaşayan Antalya’da Haziran ayında yaşanan kayıp ise yüzde 58 olarak gerçekleşti.

İlk 6 ayda korkunç kayıp

Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu’nun seyehat acentaları verilerinden derlediği bilgiye göre Antalya’ya yılın ilk 6 ayında 1 milyon 806 bin 873 turist geldi. Yüzde 52 kaybın yaşandığı bu rakam geçen yılın aynı döneminde 3 milyon 771 bin 907 olarak gerçekleşmişti. En büyük kayıp ise yüzde 82’lik oranla Rusya ve Bağımsız Devletler Topluluğu (BDT) ülkelerinden gelen turistlerde yaşandı. Geçen yıl en fazla turistin geldiği Almanya pazarındaki düşüş ise ilk 6 ayda yüzde 32 oldu. Sadece Haziran verilerinde ise Almanya’dan gelen turist kaybı yüzde 37. Antalya’ya geçen yılın ilk 6 ayında 3 milyon 326 bin 860 turistin geldiği ilk 5 ülkeden (Almanya, Rusya, İskandinav ülkeleri, İngiltere ve Hollanda) bu yılın aynı döneminde yüzde 54 kayıpla 1 milyon 539 bin 787 turist geldi. Antalya’ya gelen turistlerin ise yüzde yaklaşık yüzde 93’ü seyehat acenteleri ve charter uçuşlarla geliyor.

TURİST GELMEK İSTESE BİLE SLOT SORUNU VAR

Antalya Kent Konseyi Turizm Çalışma Grubu Başkanı Recep Yavuz MuhabirAjans’a yaptığı açıklamada değerlendirdikleri rakamın Antalya Havalimanı’na gelen yabancı kişi sayısı üzerinden değil acentayla gelenler turist sayıları üzerinden olduğunu belirtti. Rusya ile ilişkilerin düzelmesinden sonra Rusların gelmesinin Ağustos ayını bulacağını kaydeden Yavuz, “Rusya’da da zorluklar var. Gelen var, gelemeyen var. Bu saate kadar artık tatilini planlamış olan var. Bekleyip göreceğiz” dedi.

Türkiye’de turist gelmek istese de slot sorunu (Havalimanının pist, park ve terminal alanından oluşan kapasitesinin iniş ya da kalkış yapan taşıyıcılara tahsis edilmesi) yaşandığına dikkat çeken Yavuz, “Slot sorunu var. bu aşılmaya çalışılıyor. Yani havalimanının bütün uçuşları planlanmış. Bu uçuşlar içinde Türkiye yoksa hangi saatte uçacak, nasıl slot alacak, nasıl izin alacak. Şimdi bu çalışmalar yapılıyor. Bunun yansıması Agustos’u bulur diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.

Seyehat acentaları verilerine göre 2016 Ocak-Haziran dönemi Antalya’ya gelen turist sayıları şöyle:


MuhabirAjans
<< Önceki Haber İlk 6 ayda korkunç kayıp Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER