İnsan hakları kuruluşlarından İngiliz hükümetine Suudi Arabistan tepkisi


Uluslararası nsan hakları kuruluşları, Dışişleri Bakanı Philip Hammond'ın Suudi Arabistan'da 47 kişinin idam edilmesine karşı 'çekimser' tutumuna tepki gösterdi.

İngiliz İnsan Hakları Örgütü Reprieve ve İnsan Hakları İzleme Örgütü gibi sivil toplum kuruluşları, Ada'nın yayın kuruluşu BBC 4 Radyosu'nda Hammond'ın Suudi Arabistan'da Ayetullah Bakır Nemr dahil 47 kişinin idam edilmesine ilişkin bugünkü açıklamalarına tepki gösterdi. İngiliz bakan, bugün katıldığı radyo programında, söz konusu idamları kınamamış ve infazı edilenlerin terörist olarak suçlandığını belirtmişti. İngiliz sivil toplum kuruluşları, İngiltere'nin "Ortadoğulu müttefikinin propagandasını 'papağan' gibi tekrar ettiğini" ifade ederek, idamlara göz yumulduğunu öne sürdü.

İngiliz Independent gazetesine konuşan Reprieve'in idam cezalarını takip eden yetkilisi Maya Foa, Hammond'ın daha önce de Economist dergisine verdiği röportajda, idam edilenleri "terörist" olarak adlandırdığını hatırlatarak, infazları kınamayarak, açıkça Suudi Arabistan'ın yaptığına göz yumduğunu söyledi.

Reprieve temsilcisi ayrıca, Suudi Arabistan'da geçen yıl 158 kişinin idam cezasına çarptırıldığını, bunların yaklaşık yüzde 72'sinin sadece siyasi suçlar veya uyuşturucuya bağlı suçlar nedeniyle infaz edildiğine kaydetti.

İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün İngiltere sorumlusu David Mepham ise İngiliz bakan'ın "Ortadoğulu müttefikini eleştirmek yerine, idamların gerekçelerini açıklayarak Suudi Arabistan'ı mazur göstermeye çalıştığını" iddia etti. CİHAN
<< Önceki Haber İnsan hakları kuruluşlarından İngiliz hükümetine... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER