İran'da aday rekoru: 12 bin kişi milletvekili olmak istiyor


İran'da Şubat ayında yapılacak meclis seçimleri için kayıt işlemleri dün gece sona erdi.

Resmi haber ajansı IRNA'nın haberine göre Seçim Kurulu Başkanı Ali Por Ali Mutlak, seçim için 12 bine yakın kişinin kayıt yaptırdığını bunlardan 160 kadarının kadın ve 21 kişinin de dini azınlıklardan olduğunu belirtti.

Bir haftadan beri devam eden kayıtların sona ermesiyle birlikte kayıt yaptıran aday adaylarının salahiyetlerinin incelenmesi işleminin ise bugünden itibaren 10 gün içinde tamamlanacağı belirtildi.

Anayasayı Koruyucular Konseyi'nin birkaç bin adayı salahiyetleri olmadığı gerekçesiyle elemesi bekleniyor. Milletvekili adaylarının yüksek lisans sahibi ve İslam Cumhuriyeti'nin prensiplerini içselleştirmiş olmaları gerekiyor.

İran'da 2012 yılındaki meclis seçimleri için adaylık başvurusu yapan 5 bin 200 kişinin dörtte biri elenmiş.

Milletvekili aday adayları arasında eski bakanların yanı sıra eski cumhurbaşkanları Muhammed Hatemi ve Mahmud Ahmedinejad da var.

İran'ın en etkili makamı olan 'rehber'i (ruhani lider) seçme yetkisine sahip 88 kişilik Uzmanlar Meclisi için aynı gün yapılacak seçimlere katılmak üzere 801 din adamı başvurdu. Adaylar arasında Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve önde gelen müttefikleri de var. CİHAN
<< Önceki Haber İran'da aday rekoru: 12 bin kişi milletvekili olmak istiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER