İspanya Meclis Başkanlığı'na eski Bask Başkanı Patxi Lopez seçildi


İspanya'da 20 Aralık genel seçimlerinin ardından 11. Dönem Meclis Başkanlığı seçimi yapıldı. Sosyalist İşçi Partisi'nin (PSOE) adayı ve eski Bask Özerk Yönetimi Başkanı Patxi Lopez ikinci turda başkan seçildi.

Oylamada PSOE ve Ciudadanos partilerinin desteğiyle Patxi Lopez 130 oy alırken, Podemos Partisi'nin adayı Carolina Bescansa 71 oyda kaldı. Çoğunluğu Halk Partisi (PP) olmak üzere 148 milletvekili boş oy kullanırken bir oy da geçersiz sayıldı.

Meclis Başkan Yardımcılığı'na ise Celia Villalobos (PP), Micaela Navarro (PSOE), Maria Gloria Elizo (Podemos) ve Rosa Romero (PP) seçildi.

Meclis Başkanı olarak ilk konuşmasını yapan Lopez, tüm partilere "diyalog" ve "anlayış" çağrısı yaptı. "İspanya'nın ortak bir proje olduğunu" kaydeden Patxi Lopez, "ayıran değil birleştiren şeylerin arayışında" olmaları gerektiğini ifade etti.

Patxi Lopez ayrıca "diktatörlüğe karşı demokrasiyi savunanları" ve "teröre karşı mücadele edenleri" saygıyla andı.

PODEMOS'A BEBEK ELEŞTİRİSİ

İspanya Meclisi'ndeki 350 vekilden 218'i 20 Aralık seçimlerinde yenilendi. Yeni dönemde 137 kadın milletvekili seçilirken, meclisin çoğunluğu (115) 40 ila 50 yaş aralığında bulunuyor.

Bu arada ebeğini meclise getiren Podemos'un meclis başkan adayı Carolina Bescansa ilgi odağı oldu. Bescansa, milletvekilleri oy kullanırken bebeğini emzirerek bir kez daha dikkat çekerken, Podemos lideri Pablo İglesias da bebeği kucağına alarak sevdi.

Kameraların tümünü kendilerine çevirmeyi ve manşet olmayı başaran Podemos, diğer partilerin eleştirisine neden oldu.

Meclis Başkan Yardımcılığı'na seçilen Celia Villalobos, Bescansa'ya yaklaşarak, "Meclis'te kreş var" dedi.

PP Segovia milletvekili Beatriz Escudero, "Bir bebeğin kullanıldığı sahneye katıldık. Fotoğraf için elden ele çocuğu elden ele dolaştırıyorlar. Utanç verici." ifadelerini kullandı.

Eski İçişleri Bakanı Jorge Fernandez Diaz da bebeğin meclise getirilmesini "üzüntü verici istismar" olarak değerlendirdi. CİHAN
<< Önceki Haber İspanya Meclis Başkanlığı'na eski Bask Başkanı Patxi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER