İSTÖP tarım ve hayvancılık sektörlerine yeni ülke kapıları açıyor


İzmir'de "Tarım Teknolojileri (TARTEK)" projesinin çalışmalarını yedinci günde bitiren Sudan heyeti, ülkelerine tarım ve hayvancılık yatırım talepleriyle dönüyor. İzmir Sivil Toplum Örgütleri Platformu (İSTÖP) Başkanı Mehmet Aydoğan koordinasyonundaki proje, tarım ve hayvancılık sektörüne 2016 yılı ile birlikte yeni ülke kapıları açtı. Sertifika töreninde konuşan Aydoğan, sektördeki birçok firmayı, geniş tarım alanlarına sahip İzmir ve Ege Bölgesi'ni Sudan ve Ukrayna başta olmak üzere diğer ülkelere açmaktan, ekonomik kriz içinde olan tarım ve hayvancılığa yeni pazar imkanları sunarak bağlantılar yapmalarını sağlamaktan büyük mutluluk duyduğunu dile getirdi.

Türkiye'ye gelen Sudan Tarım Orman ve Sulama Bakanı Abdalla Suliman Abdalla ile beraberindeki heyeti ağırlayarak, firmaların satışlarla birlikte uzun vadeli proje çalışmaları için anlaşmalar yapıldığını belirten Aydoğan, yüksek teknolojilere sahip tarım ve hayvancılık sektörüne bağlı tesislerde birçok Sudanlının 2016 Ocak ayından itibaren eğitim göreceğini, geniş arazilere sahip bu ülkede seracılığın gelişmesine yönelik projelerin, İSTÖP Tarım Komisyonu Başkanı Tuncay Beyba tarafından düzenlenerek geliştirileceğini anlattı. İthal kalemler arasında önemli yer tutan, son dönemde değeri artan susam, pamuk, yağlı tohumlar, tropikal meyveler ve sebze tohumlarının da Sudan'daki arazilerde üretilebileceğini ifade eden Aydoğan, hayvancılık alanında süt ve et sığırcılığının geliştirilmesi ve ihtiyaç duyulduğunda Türkiye'ye ithal edilmesinin sağlanacağını, Sudan'a has damızlık hayvanların yetiştirilebileceğini kaydetti. Bu konuda başarılı, dünya çapında çalışmalar yapan firmaların, İSTÖP ile birlikte 2016 yılında uygulanacak proje çalışmaları için harekete geçtiğini aktaran Mehmet Aydoğan, çalışmaların dosya halinde Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik'e sunulacağını açıkladı.

Bakan Abdalla ise, "Çok güzel fabrikaları ve teknoloji merkezlerini, üretim çiftliklerini gezdik, fikir aldık. Bütün sektör firmalarını Sudan'a davet ediyoruz. Mehmet Aydoğan Bey tarafından hibe edilen makineler, örnek çalışmalarımızın temelini oluşturacak. Ziyaretimizde desteklerini esirgemeyen kurumlara çok şükranlarımızı sunarız." dedi. Aydoğan da, "Sivil toplum örgütlerine örnek TARTEK projemizi destekleyen, başta İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Aziz Kocaoğlu olmak üzere İzmir İl Tarım Müdürlüğü'ne, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi'ne ve tarım hayvancılık üzerine çalışan, projeye büyük destek veren firmalarımıza katkılarından dolayı teşekkürler ederim." diyerek, seferberlik başlattıklarını söyledi. CİHAN
<< Önceki Haber İSTÖP tarım ve hayvancılık sektörlerine yeni ülke... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER