"Kadın cinayetleri, 'erkeği vatan gören anlayış'ın sonucu"


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Parti Meclisi Üyesi ve Eskişehir Milletvekili Prof. Dr. Gaye Usluer, Türkiye'de kadın cinayetlerinin artık olağan hale geldiğini belirterek, "Kadın cinayetleri erkeği vatan gören anlayışın sonucudur." dedi.

Prof. Dr. Usluer, Gaziantep'te yaşanan olaya dikkat çekti. Usluer, bunun cinayet değil katliam olarak nitelenmesi gereken hazin bir koca vahşeti olduğunu kaydetti. Usluer, "Boşanmak isteyen karısı ve karısının bütün ailesini öldürerek bir katliam gerçekleştiren cinnet geçirmiş kocanın haberini almanın üzüntüsünü yaşadık." dedi. Usluer, konuyla ilgili açıklamasında şöyle dedi: "Daha önce defalarca içinde bulunduğumuz şiddet sarmalının toplumumuzun geleceği için büyük bir tehdit oluşturduğunu ve şiddeti besleyen bu kültürün ancak insana saygıyı, kadın-erkek eşitliğini önceleyen çağdaş, hümanist bir anlayış ve eğitim ile dönüştürülebileceğini ifade ettik. Ancak iktidarın zihniyeti, Başbakan'ın geçen hafta Meclis'ten geçen doğum izni ile ilgili yasaya atıfta bulunurken söylediği sözlerle yeniden ortaya çıktı."

Doğum yapmayı ve anneliği 'vatan hizmeti' olarak gördüğünü söyleyen Başbakan'ın aslında AK Parti'nin kadınlara bakış açısını da ortaya koyduğunu belirten Usluer, "Kadını tamamen ev işlerine, çocuk yapmaya ve erkeklere hizmet etmeye adanmış kişiler gözüyle gören Başbakan kafasındaki bu görüşü vatan hizmeti metaforuyla dile getirmiştir. Yani 'vatan' erkeği temsil ederken kadınlar ise sadece çocuk yaparak, ev işleriyle ilgilenerek ona hizmet edenlerdir." ifadesini kullandı.

Usluer, oysa gelişmiş ülkelerde doğum, çocuk büyütme, anne-babalık'ın kadın ve erkeğin ortak sorumluluğunda olduğunu vurguladı. Bu metaforun kadınların 'ev işlerinden başka bir şeyden anlamazlar, onlar 2. sınıf vatandaşlardır' düşüncesinin dışa vurumu olduğunu kaydeden Usluer, "Bu düşünceye göre kadınlar birey değildir, hatta fikirlerini bile ifade etmemelidir. Hatırlarsanız 25. Dönem'de de Meclis'te yine iktidar mensubu bir milletvekili konuşan bir kadın milletvekiline 'sen bir kadın olarak sus' demişti. İşte, bu kadın cinayetleri, bu katliamlar kadını aşağı gören, 2. vatandaş gören, kadınların sadece çocuk bakması ve erkeğine hizmet etmesi gerektiğine inanan, kadını eve hapseden çağdışı kültürün toplumsal sonuçlarıdır. Şiddeti ve nefreti besleyen, kadını hor gören, bu kültür dönüştürülmedikçe, hepimiz bu şiddet sarmalı içinde yok olur gideriz." sözlerini kullandı.
CİHAN
<< Önceki Haber "Kadın cinayetleri, 'erkeği vatan gören anlayış'ın sonucu" Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER