Kadın taş sanatçıları sertifika aldı


Kars Belediyesi ile İŞKUR İl Müdürlüğü'nün ortaklaşa düzenlediği Doğal Taşları Yapılandırma Kursu sona erdi. 16 kursiyer, aldıkları sertifikayla taşa sanat işleyip ekonomiye kazandıracak.

Törende kursiyerlere seslenen Kars Belediye Başkanı Murtaza Karaçanta, 20 Nisan ile 15 Ekim 2015 arasında İŞKUR İl Müdürlüğü tarafından düzenlenen kurs kapsamında, 16 kişiye 54 bin TL ücret de ödendiğini söyledi. Ani taş ocaklarından elde edilen taşlarla yaklaşık altı ay ders verilen kurs sonunda sertifika almaya hak kazanlara desteklerinin devam edeceğini belirten Başkan Karaçanta, "Kursiyerlerimiz, yapmış olduğunuz eserler doğrultusunda sizleri canıgönülden tebrik ediyorum. Haketmiş olduğunuz sertifikaların hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum." dedi. İŞKUR İl Müdürü Yusuf Bulut ise kursiyerlere, girişimcilik kurslarına da katılmaları tavsiyesinde bulunarak, "KOSGEB'in de bu konularla ilgili destekleri var. Kurum olarak bizler, 2016 yılında 300 kişilik bir kurs hedefliyoruz. Bu sanatı ekonomiye kazandırmalısınız." diye konuştu.

Çoban heykeltraş olarak bilinen, kursun eğitmeni Metin Doğrukartal da belediye ve İŞKUR ile bir proje yürütüldüğünü, bu çerçevede Kars yöresinden kadınların bir meslek sahibi olabilmesinin sağlandığını açıkladı. Cumhuriyet tarihinden bugüne Kars'ta, ilk kez taşla ilgili bir proje başlatıldığını söyledi.

TAŞLAR KARS YÖRESİNE ÖZEL

Projeye 17 kişiyle başladıklarını ve bir engelli kursiyeri kaybettiklerini belirten Doğrukartal, "Bugün burada sizlerin gördüğü bu eserleri yapan arkadaşların önlerinin açık olacağına ben inanıyorum. Bu taş, Kars yöresine ait özel bir taş, Ani'deki taş ocaklarından çıkıyor. Bir sert bazalt var, bir de küp bazalt var. Biz kısaca yöresel olarak bazal diyoruz. Yarın arkadaşlarımız bu mesleği yaptıkları zaman herhangi bir sıkıntıları olmayacaktır. Belediyemiz bu konuda bizlere yardımcı olacak." dedi.

Kursiyerlerden Nimet Sayılgan ise, "Osmanlı motiflerini taşa işledim. Önce çok zor gelmişti. Hocamızın sayesinde öğrenmeye çalıştık." şeklinde konuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Kadın taş sanatçıları sertifika aldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER