Karar sonrası HSYK üyesi hukuk dersi verdi

Aylardır süren hukuksuz tutukluluğu bitiren kararlara imza atan iki hâkim, HSYK 2. Dairesi tarafından açığa alındı.

Karar sonrası HSYK üyesi hukuk dersi verdi

Skandal karara tepkiler sürerken, Daire’nin üyesi Mahmut Şen’in muhalefet şerhi koyduğu ortaya çıktı. Hâkimlere savunma hakkı tanınmadığını belirten Şen, yürütmenin tesiri altında kalındığına dikkat çekti.

Hukuksuz bir şekilde aylardır tutuklu bulunan Samanyolu Yayın Grubu Başkanı Hidayet Karaca ve 62 polisin reddihakim talebini kabul eden 29. Asliye Ceza Hakimi Metin Özçelik ve tahliye kararı veren 32. Asliye Ceza Hakimi Mustafa Başer’in görevden alınmasına tepkiler devam ediyor. Karara muhalefet şerhi koyan HSYK 2. Daire Üyesi Mahmut Şen, çarpıcı tespitlerde bulundu. Adalet.org sitesinde konuyu değerlendiren Şen, hakimlere savunma hakkının dahi verilmediğini ve kararda yürütmenin etkisinin olduğunu belirtti. Hakimler hakkında disiplin soruşturması açıldığında işlemin yürütmeden bağımsız gerçekleştirilmesi gerektiğini hatırlatarak, “Basında çıkan haberler dikkate alındığında masumiyet karinesinin ihlal edildiği, öte yandan kararı verecek HSYK Daire üyelerine bile inceleme için yeterli zaman tanınmadığı, gündemin dağıtılmasından yarım saat sonra dosyaların görüşüldüğü gibi nedenlerle verilmiş olan kararlara muhalif kalınmıştır.” ifadelerini kullandı. Şen’in açıklamaları özetle şöyle:

DİSİPLİN KARARI VEREN KURUM, YÜRÜTMEDEN BAĞIMSIZ OLMALI: Hakimlere ilişkin disiplin işlemi yürütme organından bağımsız yürütülmelidir. Bu bağımsızlık kurumsal anlamda hem mevzuatta, hem görüntü ve fiiliyatta bulunmalıdır. Yargı sisteminin yeterince bağımsız sayılıp sayılamayacağını araştırırken AİHM, şu hususları dikkate almaktadır: Hakimler haklarındaki itham ve şikayetlerin yargı bağımsızlığı ilkesinin gereği olarak yürütme organından bağımsız yürütülüp yürütülmediğini, bu ithamların zamanında suçlanana bildirilip savunma hakkı tanınıp tanınmadığını, hakkında itham ve şikayette bulunulan kişilerin her türlü iç ve dış etkiden korunmasına hizmet eden usuli güvencelerin olup olmadığını, disiplin sürecinin kimin tarafından başlatıldığını, karar veren makamın yeterince bağımsız olup olmadığını…

SAVUNMA HAKKININ GEREĞİ YERİNE GETİRİLMEDİ:
İlgili yargı mensuplarının inceleme veya soruşturmanın hemen başında görevden uzaklaştırılması, haklarındaki ithamların kendilerine bildirilmemesi, bilgi taleplerinin HSYK tarafından reddedilmesi, itham ve suçlamalara karşı savunma hakkı tanınmadan görevden uzaklaştırma kararının verilmesi, talep eden yargı mensuplarının hukuki dinlenilme hakkının bir gereği olarak sözlü savunma hakkına sahip olması gerekirken bu hakkın kullandırılmaması, bazı soruşturmalarda HSYK 2. Dairesi tarafından verilmeyen soruşturma izninin Adalet Bakanı tarafından re’sen verilmesi nedeniyle yürütmeden bağımsız olarak algılanmayacağı, soruşturma geçiren yargı mensupları hakkında basında çıkan haberler dikkate alındığında masumiyet karinesinin ihlal edildiği, öte yandan kararı verecek daire üyelerine bile inceleme için yeterli zaman tanınmadığı, gündemin dağıtılmasından yarım saat sonra dosyaların görüşüldüğü gibi nedenlerle verilmiş olan kararlara muhalif kalınmıştır.ZAMAN
<< Önceki Haber Karar sonrası HSYK üyesi hukuk dersi verdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER