'Karyağdı armudu' coğrafi işaretli ürünler arasına alınarak markalaştırılacak


Ülkede kültür mantarı üretiminin yüzde 55'ni, armut üretimin yüzde 20'ni gerçekleştiren Antalya Korkuteli, yöreye özgü yetişen Karyağdı armudunu coğrafi işaretli ürünler arasına alarak markalaşmasını hedefliyor.

Korkuteliler, Korkuteli Ziraat Odası, Korkuteli Belediyesi ve Antalya Ticaret Borsası 1,5 önce coğrafi işaretli ürünler arasına alma çalışmasını aralıksız sürdürüyor. Tarım arazisi genişliği bakımından Antalya'nın en büyük ilçesi olan Korkuteli, il genelinde üretile armudun yüzde 94'ne sahip.

Finike portakalının coğrafi işaretli ürünler arasına alınmasının ardından 2 yıl önce Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası(MATSO) Manavgat susamı ile Korkuteli Ziraat Odası, Korkuteli Belediyesi ve Antalya Ticaret Borsası Korkuteli karyağdı armudunun da alınması için çalışma başlattı. 7 yıl önce Türkiye'de coğrafi işaretli ürün sayısı 110 iken bu sayının 2015 yılında 183 olduğu ifade edildi. 208 coğrafi işaret almak için müracaatı kabul edilen ürünün olduğu belirtiliyor.

Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, Antalya'da tarım yapılan her 100 dönümün 27,5 dönümünün Korkuteli'de söyledi. Antalya'da yıllık 89 bin 218 ton armut üretiminin yüzde 94'ünün Korkuteli'nde olduğunu belirten Çandır, 35 bin 600 dekar alandaki üretimin 3'te 2'sinin de Karyağdı armudu olduğunu kaydetti.

TOBB bu konuda bir birim oluşturdu ve Uluslararası Coğrafi İşaret Ağı na üye olduğunu hatırlatan Çandır, "Korkuteli armut üretiminde lider ilçemiz. Geçen yıl üretilen 83 bin 860 ton armut ile Antalya üretiminin yüzde 94'ünü, ülke üretiminin ise yüzde 18 'ini Korkuteli gerçekleştirdi. Türkiye'de üretilen her 100 kilogram armudun 20 kilogramını Korkuteli üretti. Kendine has aroması, kokusu, lezzeti ve dayanıklılığı ile yöreye özgü Karyağdı armudunun ekonomiye kazandırılması ve marka değerinin arttırılması için coğrafi işaret çalışması çok önemli çalışma. Coğrafi işaretli ürünler arasına alışması markalaşmayı sağlayacaktır." diye konuştu.

Korkuteli Ziraat Odası Başkanı Musa Fikri Büyükçetin, karyağdı armudunun coğrafi işaretli ürünler arasına alınması ile ilgili çalışmaların aralıksız sürdüğünü kaydetti. Büyükçetin, çalışmalarla ilgili önümüzdeki günlerde bir değerlendirme toplantısı yapılacağını ifade etti.

Finike portakalının coğrafi işaretli ürünler arasına alınmasının ardından 2 yıl önce Manavgat Ticaret ve Sanayi Odası(MATSO) Manavgat susamı ile Korkuteli Ziraat Odası, Korkuteli Belediyesi ve Antalya Ticaret Borsası Korkuteli karyağdı armudunun da alınması için çalışmasını sürdürüyor. CİHAN
<< Önceki Haber 'Karyağdı armudu' coğrafi işaretli ürünler arasına... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER