Kaymakam Günlü: Atık ayrıştırmanın eğitimi küçük yaşta okullarda verilmeli

Kaymakam Günlü: Atık ayrıştırmanın eğitimi küçük yaşta okullarda verilmeli

Manavgat Kaymakamı Nazmi Günlü, toplumda her atığın çöp olmadığı bilincinin yerleşmesi için 'atık ayrıştırma' eğitiminin küçük yaşta okullarda verilmesi gerektiğini söyledi.

Avrupa da atık ayrıştırmanın okullarda küçük yaşta eğitiminin verildiğine dikkat çeken Kaymakam Günlü, "Avrupalı çöpü ayrıştırıyor. Biz ise ayrıştıramıyoruz. Ayrıştıramadığımız içinde atıkları geri dönüşüme bir Avrupalı gibi kazandıramıyoruz. Her atığın çöp olmadığı bilincini okullarda öğretmenlerimiz çocuklarımıza vermeli." ifadelerini kullandı.

TEMA Vakfı Manavgat Temsilcisi Mimar Şenay Malbora ve ekolojik okuryazar sertifikasına sahip 20 öğretmen, okullarda küçük yaşta çevre bilincinin yerleşmesi kapsamında yapacakları çalışmalar hakkında bilgi vermek için Kaymakam Nazmi Günlü'yü makamında ziyaret etti. TEMA Vakfı Manavgat Temsilcisi Malbora, Günlü'ye okullarda 'çocuklarımızın ve gençlerimizin ekolojik okur yazarlıklarının güçlendirilmesine' yönelik çalışmaları hakkında bilgilendirme yaptı.

Avrupa ülkelerinde olduğu gibi her atığın çöp olmadığı bilincine okullarda öğretmenlerin vereceği uygulamalı eğitime olacağının altını çizen Günlü, şu ifadeleri kullandı: "Neticede hiç kimseye zorla çevreyi ve doğayı korutacak halimiz yok. Her okulda bir çevre gönüllüsü bir öğretmenimizin çalışmasıyla öğrencilerimize küçük yaşta çevre bilincinin yerleşmesini sağlayabiliriz. Onun için çocuklarımızın küçük yaşta atık ayrıştırma kültürünü yerleştirelim. Öğrencilerimizin evdeki atık piller, gazete, pet şişe, cam şişe, plastikler, kağıt ve diğer atıkların toplanıp ayrıştırılmasını öğretmeliyiz. Çocuklarımız atık pilleri toplarken, atık pillerin toprağa karışarak toprağa, suya ve çevreye zarar vermesinin önünü de geçtiğini öğrenmiş olacak. Bu işi çocuklarımıza sevdirerek yapmalıyız. Evde de anne ve babalarda çocuklarına bu konuda örnek olmalı. Anne yemek hazırlığı sonrası kızarttığı patatesin yağını çocuğunun yanında lavabodan dökmemeli. Bir atıkta toplayarak çocuğuna çevreyi korumada rol model olmalı."

TEMA'nın çevreyi, toprağı, ormanları ve su kayaklarını korumada gönüllük esasına göre çalışma yaptığını belirten Malbora, toplumda ayrıştırma kültürünün yerleşmesinde toplumun herkesimin destek olması gerektiğini kaydetti. Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın doğanın korunmasına yönelik otellere verdiği yeşil yıldız sisteminin turizmciler tarafından sadece belirli desteklerden yararlanma olarak görülmemesi gerektiğinin altını çizen Malbora, "Toplumda ve okullarda bu bilincin oluşması için yeşil yıldız sahibi konaklama tesislerinin destek vermesi gerekir. Yeşil yıldız sadece elektrik, su ve doğal gaz giderlerinden düşülme ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan puan yükseltme olarak görülmemeli. Bu işin içinde olmalılar." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Kaymakam Günlü: Atık ayrıştırmanın eğitimi küçük... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER