Kazak astronota "halk kahramanı" madalyası verildi


Uzaya giden üçüncü Kazak astronot Aydın Aimbetov'a "halk kahramanı" madalyası verildi.
Kazakistan'ın başkenti Astana'daki Akorda Sarayı'n da düzenlenen törende, Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev, bağımsız Kazakistan devletinin üçüncü astronotu olarak uzaya giden Aydın Aimbetov'a 'halk kahramanı' madalyasını takdim etti.

Dünyada uzaya üç astronot gönderen 9 ülke arasına girdiklerini hatırlatan Nazarbayev, Kazakistan halkını sevince boğan bu hadisenin gerçekleşmesine emeği geçen yerli ve yabancı herkese ve özellikle Rus ortaklara teşekkür etti.

38 ÜLKEDEN 545 ASTRONOT UZAYA KAZAKİSTAN'DAN UÇTU

İnsanlık için herzaman bir gizem oluşturan ve en önemli görevlerden biri olan uzay araştırmalarına Kazakistan'ın ev sahipliği yapmasından gurur duyduklarını dile getiren Nazarbayev, yaklaşık 60 yıldır tüm dünyadan astronotların Kazakistan'dan uzaya gittiğini ve dönüşte yine Kazakistan'ın geniş steplerine iniş yaptıklarını hatırlattı.

Geçen yarım asır zaman zarfında 38 ülkeden 545 astronotun Baykonur'dan uzaya gittiğini ifade eden Nazarbayev, bunların arasında üçüncü Kazak astronotu olan Aydın Aimbetov'un da Kazakistan'ın uzay çalışmalarında yeni bir sayfa açtığını ve bu yüzden kendisine ülkenin en büyük devlet ödülü olan halk kahramanı, altın yıldız ve otan nişanı verilmesini kararlaştırdıklarını söyledi.

Düzenlenen ödül törenine Kazakistan'ın ilk astronotu Tohtar Abubekirov ve ikinci astronotu Talgat Musabayev de katıldı.

Aydın Aimbetov ise uzaya yaptığı sefer sırasında yanında götürdüğü Kazak bayrağını Cumhurbaşkanı Nazarbayev'e takdim etti.
2 Eylül'de Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) görev yapmak üzere Baykonur Uzay Üssü'nden fırlatılan Soyuz TMA-18M uzay aracı ile giden Aimbetov ve Danimarkalı astronot Andreas Mogensen 10 gün sonra dünyaya döndü. 2 Ekim 1991 yılında uzaya giden Tohtar Abubekirov, Kazakistan'ın ilk astronotu unvanına sahip. Kazakistan'ın ikinci astronotu ve Kazcosmos Başkanı görevini sürdüren Talgat Musabayev, uzaya 3 kez gitti. Kazak astronot uzayda toplam 341 gün 9 saat 48 dakika ve 41 saniye kaldı. Musabayev yaklaşık 42 saat uzayda çalışma yaptı.
CİHAN
<< Önceki Haber Kazak astronota "halk kahramanı" madalyası verildi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER