KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı: Geçişlerde vize uygulamasını kaldırdık


KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Rum Yönetimi lideri Nikos Anastasiadis ile ayda iki kere görüşmede uzlaştıklarını söyledi. Akıncı, Anatasiadis'in 28 mayın tarlasının haritasının kendilerine verdiğini belirterek, Kıbrıs Türk tarafının da geçişlerde vize uygulamasını kaldıracağını kaydetti.

Cumhurbaşkanı Akıncı, Anastasiadis ile Lefkoşa Ara Bölge'de yaptıkları görüşmenin ardından Cumhurbaşkanı Sarayı'na gelerek basın açıklaması yaptı. Akıncı burada yaptığı açıklamada, Anastasiadis ile ayda en az iki kere buluşma kararı aldıklarını aktardı. Müzakerecilerin de bugünden başlayarak daha sık şekilde bir araya gelecekleri bilgisini veren Akıncı, "Bir sonraki yapacağımız toplantıya hazırlık yapacaklar. Hedef bellidir: İki toplumlu bir çözümümü elde etmektir. Bu çerçevede de mümkün olan en hızlı bir şekilde hareket etmektir. Kimsenin zaman yitirmeye niyeti yoktur. Tercihen bu yılın sonuna doğru bir çıkış yolu bulursak bu herkesi mutlu edecektir. Ay, yıl söyleyerek; zaman söyleyerek birer takvim zorlaması içerinde değiliz ama herkeste de oluşmuş bir düşünce var. Uzun süredir devam ediyor, bir o kadar da sürmesine kimsenin tahammülü yoktur." şeklinde konuştu.

Bu sürecin mümkün olan en kısa ve her iki tarafın yararına olacağı şekilde çözümlenmesinin amaçlandığına dikkat çeken Akıncı, şunları söyledi: "Anastasiadis bize 28 mayın tarlası ile ilgili koordinatlarının olduğu belge sundu. Bir süredir hükümetimizle işbirliği içerisinde çalıştığımız ve emniyet mensuplarımızla aldığımız kararı kendilerine duyurduk. Geçişlerde kullanılan vize kâğıtları artık doldurulmayacaktır. Böyle bir gereklilik ortadan kaldırılmıştır. Bundan dolay Rum toplumunda Türk toplumuna geçmediğini biliyoruz. Konu sadece kağıt doldurma değil. Vize ibaresi bu kağıtlarda yer alıyordu. Bir taraftan öbür tarafa geçerken vize gibi bir muameleye tabi olunuyordu. Bu zorluk aşılmış oluyor. Temenni ediyoruz ki iki toplum arasındaki geçişler bu şekilde daha da ileri boyutlara taşınmış olsun.

"POLİS VATANDAŞIN AYAĞINA GİDECEK"

Bugün sabah polis müdürü ile de konuştuklarını ifade eden Akıncı, "Nasıl ki güneye geçerken hiçbir vatandaş arabasında inmiyor, polis vatandaşın ayağına giderek notlarını alıyor. Bunun bizde de uygulanmasını rica ettim. Sadece form doldurma değildir. Konu vatandaş arabadan inip kimliğini gösterecekse bunun olmaması gerekir. Polisin vatandaşın ayağına gidip işlemleri halletmesi gerekir. Umut ederim ki yarın sabahtan itibaren bu uygulama yürürlüğe girer." ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı: Geçişlerde vize uygulamasını... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER