Körfez ülkeleri: Suudi elçiliğine terör olayının sorumlusu İranlı yetkililerdir


Körfez İşbirliği Konseyi (KİK) Dışişleri Bakanları Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da 42. olağanüstü toplantısı çerçevesinde bir araya geldi.

Kral Selman Hava üssünde Suudi Arabistan Dışişleri Bakanı Adil el-Cubayir başkanlığında düzenlenen toplantıya Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Dışişleri Bakanı Şeyh Abdullah bin Zayid Al Nahyan, Bahreyn Dışişleri Bakanı Şeyh Halid bin Ahmet Al Halife, Umman Sultanlığı Dışişlerinden Sorumlu Bakanı Yusuf bin Alaviy bin Abdullah, Katar Dışişleri Bakanı Halid bin Muhammed El-Atiyye, Kuveyt Dışişleri Bakanı Şeyh Sabah Halid Al Hamad Al Sabah ile KİK Genel Sekreteri Abdullatif bin Raşid ez-Zeyani katıldı.

Suudi Arabistan ile İran arasında yaşanan gerginliğin ardından bir araya gelen KİK dışişleri bakanlarının basına kapalı gerçekleştirdikleri toplantının ardından dönem başkanı Suudi Dışişleri Bakanı ile KİK Genel Sekreteri bir basın toplantısı düzenledi.
Genel Sekreteri ez-Zeyani, "Bakanlar, Suudi Arabistan'ın İran'daki Tahran Büyükelçiliği ile Meşhed kentindeki konsolosluğuna düzenlenen saldırıları ele aldı. Bu saldırıları reddettiğini ve şiddetle kınadığını vurguladı. Bu terör olayların sorumlusu İranlı yetkililerdir." şeklinde açıklamalarda bulundu.

KİK Genel Sekreteri açıklamalarına şöyle devam etti. "İran'ın iyi komşuluk ilişkilerini fiili ve sözlü olarak koruması için uluslararası topluma gerekli önlemleri alması için çağrıda bulunduk. İran'dan bölge istikrarını sarsan eylemleri, terörü desteklemeyi, KİK ve bölge ülkelerine müdahaleyi durdurması istendi."

Suudi Arabistan'ın İslam İşbirliği Teşkilatı'nı (İİT) da konuyla ilgili olarak acil toplantı çağırdığının hatırlatılması üzerine Suudi bakan şunları söyledi: "Zannediyorum Suudi Elçiliği, konsolosluğuna ve bölge ülkelerine İran'ın müdahalesi gibi bu saldırgan tutumu karşısında tıpkı KİK ülkeleri gibi İİT de kararlı bir tutum gösterecektir. Arap Birliği'nin de güçlü bir tutum göstereceğini düşünüyorum."

Suudi Dışişleri Bakanı, olayların tırmandırılması konusunda İran'ı suçlayarak, "Tırmandıran adımlar ne Suudi Arabistan'dan ne de KİK ülkelerinden gelmiyor. Bölgede ve ülkelerimizde gösterdiği olumsuz tutum İran'dan kaynaklanıyor." ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber Körfez ülkeleri: Suudi elçiliğine terör olayının... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER