KRV Eğitim Bakanlığı, 'okullara mülteci kotası' teklifini reddetti


Almanya Kuzey Ren Vestfalye (KRV) Eğitim Bakanlığı, eyaletteki veli dernekleri ve öğretmen birliklerinin sunduğu 'okullara mülteci kotası' teklifini reddetti.

Kuzey Ren Vestfalye (KRV) eyaletinde veli dernekleri ile öğretmen birlikleri, okullarda mülteci sayısının çokluğundan şikayetçi. "Bir okulda bu kadar mülteci çocuğu çok fazladır." diye şikayetini dile getiren veli birlikleri, mültecilerin Almanca bilmediklerini ve dersin seviyesinin düşürüldüğünü iddia ediyor. Bunun için daha fazla öğretmen alınmasını, emekli öğretmenlerin sorumluk almasını ve hatta öğretmenlik okuyan gençlerin dahi bu alanda istihdam edilmeleri dillendiriliyor. Öğretmenler Birliği de "Bir okulda Almanca bilmeyen çocukların oranı yüzde 30'u buluyorsa, orada seviye düşüklüğü söz konusu olacaktır." diyerek bu rakamın yüzde 50'yi aşması durumunda çok dramatik sonuçlar çıkacağını iddia ediyor ve okullara mülteci kotasının getirilmesini istiyor.

KRV Eğitim Bakanlığı ise bu teklife 'hayır' cevabı verdi: "Araştırmalar gösteriyor ki, çocuğun başarısı için ana dili değil; sınıftaki sosyal yapı belirleyicidir."

Öte taraftan, Öğretmenler Sendikası (GEW) ise söz konusu teklife "Bu ayrımcılıktır ve pedagojik olarak da saçmalıktır." sözleri ile karşı çıkıyor. Federal Bilim Bakanı Johanna Wanka da kota teklifine karşı çıkanlardan. Wanka, "Endişe edilecek bir durum yok." diyerek yıllardır Almanya'da okullarda göçmen çocuklarının sayısının arttığını; ancak buna rağmen uluslararası karşılaştırmalarda durumunun iyileştiğini dile getirdi.

Federal Göç Dairesi'nin (BAMF) verdiği bilgiye göre, bu sene sonuna kadar yetişkinlere yönelik Almanca kursları için 3 bin yeni öğretmen alımı yapılacak. 2016 yılında Federal Hükümet, çalışanlara yönelik Almanca ve Uyum Kursu kapasitesini 100 bine, 2017 yılında da 200 bine çıkaracak. CİHAN
<< Önceki Haber KRV Eğitim Bakanlığı, 'okullara mülteci kotası' teklifini... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER