Kültür Bakanlığı, Meclis Camii'nin korunmasına itiraz etti


Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Meclis Camii'nin korunması için dava açtı. 'Cami korunsun' diyen yargı kararına Kültür ve Turizm Bakanlığı itiraz etti. İdare mahkemesi, Bakanlığın itirazını reddetti.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) Behruz Çinici'nin tasarımı olan Meclis Camii'nin korunması gerektiğine, caminin kendine özgü bir yapısı olduğuna dikkat çekerek, Koruma Kurulu'nun camiyi tescil etmesini istemişti. Koruma Kurulu'nun tescil etmemesi üzerine Koruma Kurulu kararına dava açmıştı. Ankara 15. İdare Mahkemesi, Koruma Kurulu'nun camiyi tescil etmeyen kararının yürütmesini durdurmuştu. Koruma Kurulu, mahkemenin verdiği yürütmeyi durdurma sürecinde caminin korunması için tescil etme kararı aldı. Ancak caminin korunmasına ilişkin mahkeme kararına itiraz Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan geldi. Bakanlık, Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nin açtığı davada kararın iptalini isteyerek itiraz etti. Kültür Bakanlığı'nın itirazı Ankara Bölge İdare Mahkemesi'nce reddedildi.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Bakanlık neye itiraz ettiğini biliyor mu? Yoksa kurumlar arasında koordinasyonsuzluk mu var? Kültür varlıklarının korunması bu bakanlığın eline kaldıysa vay halimize. Biz cami korunsun diyoruz, cami korunsun kararına itiraz ediyor." dedi. Candan, "TBMM Meclis Camii ile bir bütünlük içerisinde tasarlanan, Meclis eski halkla ilişkiler binasının korunmasına ilişkin, aynı Bölge İdare Mahkemesi halkla ilişkiler binasının korunması talebini reddetti. Her iki yapı da bütünlükçü bir anlayışla tasarlanmıştır. Bu iki yapının özgünlüğü tasarımsal ilişkisi etle tırnak gibidir. Et tırnaktan ayrılarak korunamaz. Meclis Camii ile halkla ilişkiler binası birlikte bir anlam ifade ediyor. Her iki yapı da korunmalıdır." ifadelerini kullandı. CİHAN
<< Önceki Haber Kültür Bakanlığı, Meclis Camii'nin korunmasına itiraz etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER