Bu camilerin çok ilginç bir özelliği var

Bu camilerin yapım tekniği şaşırtıyor. Yüzyıllardır ayakta olan bu camileri 'çandı' denilen yöntemle inşa etmişler

Bu camilerin çok ilginç bir özelliği var

Düzce'nin Akçakoca ilçesinde çivi  kullanılmadan, çandı yöntemi ile inşa edilen tarihi Cuma ve Orhangazi camileri,  ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Osmanlı Padişahı 2. Mahmud tarafından 1834 yılında Hemşin köyünde inşa  edilen Cuma Camisi, birbirine geçirilen kerestelerden oluşan yapısıyla görenleri  büyülüyor. İki katlı caminin alt kısmı yığma taşlardan oluşurken, üst kısmı ise  ahşap olarak inşa edildi.
 179 yıl önce inşa edilen, çevre köylerin cuma namazı için toplandığı özel  bir ibadet mekanı olan cami, restorasyonun ardından yerli ve yabancı turistlerin  ziyaretine açıldı.
         
7 asırlık Orhan Gazi Camisi
         
 Orhan Gazi döneminde çandı yöntemiyle inşa edilen Orhangazi Camisi de  ilçedeki tarihi ibadet mekanları arasında yer alıyor. Çayağzı köyündeki Osmanlı Mezarlığı'nda 1323 yılında inşa edilen tarihi  cami, 2009 yılındaki restorasyonun ardından yeniden ibadete açıldı. 8 metre eninde ve 12 metre yüksekliğindeki cami, ziyaretçilerin uğrak  mekanları arasında bulunuyor.
         
         
Ahşap mimaride tomrukların veya kerestelerin içine derin çentikler  açılarak, çandı tekniği ile oluşturulan dörtgen kasnak, bir çeşit temel oluşturur. Temeli olmadan inşa edilen yapılar, iri taşların üzerine kasnakların  yerleştirilmesiyle sağlamlaştırılır. Hiç çivi kullanılmaması, bu yapıların en  büyük özelliği olarak biliniyor. Çandı yönteminde kerestelerin daha dayanıklı ve uzun ömürlü olması  amacıyla çivi tercih edilmiyor.
  
<< Önceki Haber Bu camilerin çok ilginç bir özelliği var Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER