Lavrov: Viyana'da bir konsensüs yok


Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, geçtiğimiz hafta sonunda Avusturya'nın başkenti Viyana'da gerçekleştirilen Suriye görüşmelerinde "Esed'in süreçte yer almaması konusunda uzlaşıldığına" dair haberleri yalanladı. Lavrov, "Türk partnerlerimiz dahil olmak üzere bazı ülkelerin, bu tür düşünceleri ileri sürdüğü doğrudur; ama bunlara bir konsensüsle destek verilmemiştir." dedi.

Moskova'da bir basın toplantısı düzenleyen Lavrov, Esed'in Suriye'deki bir siyasi süreçte yer alıp almayacağına dair kendisine yöneltilen soruya "Başkan Esed'in siyasi sürecin şu veya bu noktasında dahil olmayacağına dair bir anlaşmaya varılmadı. Türk partnerlerimiz dahil olmak üzere bazı ülkelerin, bu tür düşünceleri ileri sürdüğü doğrudur; ama bunlara bir konsensüsle destek verilmemiştir." diye konuştu.

Rus Dışişleri Bakanı, "Birilerinin bir şeylerde yer almamayı kabul ettiğini söylemek kesinlikle doğru değildir." ifadelerini kullandı. Lavrov, "Tarafların kabul ettiği herşey kağıda dökülmüştür ve hiçbir şekilde yoruma tabi değildir" şeklinde kaydetti.

Viyana'da Rusya, Türkiye ve ABD'nin katıldığı Suriye görüşmelerine ilişkin, G20 Zirvesi'nde bir açıklama yapan Türkiye Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu, Suriye konusunun siyasi bir süreçle çözüme kavuşması gerektiği konusunda mutabakat oluştuğunu söylemişti.

Sinirlioğlu, "Bu sürecin ne zaman başlayacağına ilişkin de bir tarih üzerinde anlaşmaya varıldı. Tarih 1 Ocak'ta başlayacak, 6 ay sürecek. 6 ayın sonunda yeni bir hükümet kurulması öngörülüyor. Kurulacak yeni hükümet Cenevre Bildirisi'nde öngörüldüğü gibi tüm yürütme yetkilerini devralacak. Sonra 18 aylık bir süreç öngörülüyor. Bu süreçte yeni bir anayasa yapılacak, o anayasaya göre seçimlere gidilecek. 'Esad hangi noktada, nasıl gidecek' konusu var. O konu bu 6 aylık dönemde, en geç 30 Haziran'da 6 ay içinde hükümet kurulacak. Sonra 18 aylık süreç başlayacak. Bu dönemde Esad'ın siyasi geleceği konusunda karar verilecek. Beşşar Esed'in seçimlerde aday olmasını dillendirenler var. Ama öyle bir opsiyon söz konusu değil. Esad yeni hükümet kurulup tüm yürütme yetkileri devralındıktan sonra bu 6 aylık süreçte üzerinde mutabık kalınan süreçte ayrılacak, seçimlerde aday olmayacak. Ondan sonra ne olacağı onun kişisel meselesi haline dönüşecek. Bu konuda bir yol haritası ortaya çıktı ama bu haritanın içi nasıl dolacak, müzakereler nasıl yürüyecek, bunu bekleyip göreceğiz. Önemli olan doğru yönde atılmış bir adım olması. Siyasi bir süreç neticesinde Suriye sorununun çözüme kavuşturulması için uluslararası alanda geniş bir mutabakatın ortaya çıkmış olması." açıklamasında bulunmuştu. CİHAN
<< Önceki Haber Lavrov: Viyana'da bir konsensüs yok Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER