Manisa Adliyesi'nde suça sürüklenen çocuklar için merkez kuruldu


Manisa'da geçen yıl çocukların, en çok hırsızlık suçuna sürüklendiği, cinsel istismarın ikinci sırada yer aldığını belirtildi. Manisa Cumhuriyet Savcısı Özgür Turhan, ayağında 200-250 liralık ayakkabı olan bir çocuğun, 15 liralık bere çalarken yakalandığını söyledi. Hırsızlığın çocuklara oyun gibi geldiğini ancak cezasının 5 yıldan başladığını ifade etti.

Manisa Cumhuriyet Başsavcılığı, adliye binasında, suça sürüklenen çocukların ifadelerinin alınabileceği yeni bir merkez kurdu. Merkez, üç odadan oluşuyor. Manisa Çocuk İzleme Merkezi'nden sorumlu Cumhuriyet Savcısı Turhan, mağdur çocukların daha önce adliye koridorlarında, kendilerine karşı suç işleyen kişilerle göz göze geldiğini, bunun da kötü etkilendiğini söyledi. Yeni düzenlemeyle adliye ortamından uzaklaşacaklarını ifade etti. Çocukların daha çom korunması ve psikolojik olarak etkilenmemesi için adliyede çocuk görüşme odalarını açtıklarını belirten Özgür Turhan, "Çocuklar, adliyeye girer girmez sadece bu bölümdeki odalarda kalacaklar. Adliyenin ortamından ve mahkeme ortamından etkilenmeyecekler. Yasalara ve adalete inançları oluşacak. Bekleme odası, birebir ifadesinin alınacağı oda ve bizim izleyeceğimiz bir oda var. Çocuk, sosyal çalışma görevlisi eşliğinde ifadeye hazırlanacak. Adaletten, bu ortamdan korkmamasını sağlayacağız. Ayrıca görüntü eşliğinde savunma alınacak. Mahkemenin bir daha çağırmasına da gerek kalmayacak. Savunmasını doğrudan, savcı olarak biz almayacağız. Bu işin uzmanı sosyal çalışma görevlileri, soruları sorarak ifadesine başvuracak." dedi.

'AYAĞINDA 200-250 LİRALIK AYAKKABI OLAN ÇOCUK, 15 LİRALIK BEREYİ ÇALARKEN YAKALANIYOR'

Manisa'da geçen yıl yaklaşık bin 500 çocuğun suça sürüklendiğini belirten Savcı Turhan, bunları azaltmak için koruma ve destek tedbirleri aldıklarını kaydetti. Çocukların işledikleri suçlarda hırsızlığın, mağdur oldukları suçlarda ise cinsel istismarın ilk sırada olduğunu vurgulayan Turhan, "Yaşı büyük, sosyal paylaşım ve diğer sosyal medya araçlarından tanıştıkları kişilerin istismarına maruz kalabiliyorlar." diye konuştu. Hırsızlık vakası sayısının da çok yüksek olduğunu belirten Turhan, bunun çocuklara oyun gibi geldiğini ancak cezasının 5 yıldan başladığını söyledi. Sadece problemli olanlar değil, normal bir ailede büyüyen çocukların da bu işlere karışabildiğini belirten Savcı Turhan, ayağında 200-250 liralık ayakkabı olan bir çocuğun, 15 liralık bereyi çalarken yakalandığını ve bunun çok üzücü olduğunu kaydetti. CİHAN
<< Önceki Haber Manisa Adliyesi'nde suça sürüklenen çocuklar için merkez... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER