Rtük'ten Bugün Tv'ye ilginç ceza!

Bugün Tv'ye yönelik basın özgürlüğü açısından tartışmalı bir karara imza atıldı...

Rtük'ten Bugün Tv'ye ilginç ceza!

Bugün Tv’de yayınlanan ‘Gündem Özel’ programına RTÜK’ün oyçokluğu ile yaptığı başvuru üzerine Yüksek Seçim Kurulu’ndan (YSK) yayın durdurma cezası verildi. RTÜK, durdurulan programın yerine TRT tarafından hazırlanan ‘Türkiye’nin Kuşları’ isimli belgeselin bölümlerinin yayınlanmasına karar verdi.

Basın özgürlüğü açısından tartışmalı bir karara imza atıldı. RTÜK’ün başvurusu üzerine YSK, ‘Gündem Özel’ programına yayın durdurma cezası verdi. Karara Bugün Gazetesi yazarı Tarık Toros’un moderatörlüğünü yaptığı Bugün Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Erhan Başyurt, Bugün Gazetesi Ankara Temsilcisi Adem Yavuz Arslan ve Kanaltürk Ankara Temsilcisi Faruk Mercan’ın katıldığı programların tek taraflı yapıldığı iddiası gerekçe gösterildi.

Ocak ayında yayınlanan dört program için yapılan başvuruda 17 Aralık’ta yapılan yolsuzluk ve rüşvet operasyonlarıyla ilgili gelişmeler, emniyetteki görevden almalar, HSYK kanunu, yargı bağımsızlığı ve yargıdaki görev değişikliklerinin taraflı bir şekilde değerlendirildiği savunuldu. Programda ele alınan konuların ‘AK Parti icraatlarını eleştiren konuklarla’ yapıldığı öne sürüldü.

Oyçokluğu ile taraflı yayın yapıldığı kararı veren RTÜK gereğinin takdiri için dosyayı YSK’ya gönderdi. Yüksek Seçim Kurulu da taraflı yayın yapıldığı gerekçesiyle programa bir yayın durdurma cezası verdi.

Durdurulan programın yerine konulacak programın niteliği ve içeriği konusunun belirlenmesini RTÜK’e bıraktı. RTÜK de Gündem Özel programının yerine TRT tarafından hazırlanan Türkiye’nin Kuşları isimli belgeselin 1’inci, 2’nci ve 3’üncü bölümlerinin yayınlanmasına karar verdi.

Demokrasiyle asla bağdaşmaz

RTÜ­K’­ün baş­vu­ru­su üze­ri­ne YSK’­nın ver­di­ği ya­yın dur­dur­ma ce­za­sı­na ba­sın mes­lek ku­ru­luş­la­rın­dan tep­ki gel­di. Çağ­daş Ga­ze­te­ci­ler Der­ne­ği Baş­ka­nı Ah­met Aba­kay, “Ben bu­na inan­mak is­te­mi­yo­rum. Eğer bu ka­fa, bu an­la­yış var­sa hü­kü­met pro­pa­gan­da ku­ru­mu ola­rak ça­lı­şan RTÜK ku­ru­mu­nun ka­pa­tıl­ma­sı­nı is­ti­yo­rum. Bu san­sü­rün öte­sin­de bir şey” dedi. Aba­kay, “Böy­le bir şey ancak bir Af­ri­ka ül­ke­sin­de ola­bi­lir. De­mok­ra­siy­le as­la bağ­daş­maz ve ka­bul edi­le­mez” diye tep­ki gös­ter­di.

Çifte standart yapılıyor

Med­ya Etik Kon­se­yi Baş­ka­nı Ha­lit Esen­dir de bir prog­ra­mın ha­ka­ret içer­me­si ha­lin­de ya­yın­dan kal­dı­rı­la­bi­le­ce­ği­ni be­lirt­ti. AK Par­ti ic­ra­at­la­rı­nı an­lat­mı­yor di­ye ce­za ver­me­nin söz ko­nu­su ola­ma­ya­ca­ğı­nı ifa­de eden Esen­dir, “Her­kes is­te­di­ği şe­yi sa­vu­nur. Böy­le bir şey ola­maz.  

Çif­te stan­dart doğ­ru de­ğil. Böy­le bir il­ke ol­du­ğu­nu ha­tır­la­mış­lar ise o za­man bü­tün ka­nal­la­ra ay­nı mu­ame­le ya­pıl­ma­sı ge­re­ki­yor” de­di.

<< Önceki Haber Rtük'ten Bugün Tv'ye ilginç ceza! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER