Mehmet Baransu cezaevi günlerini ve yaşadıklarını anlattı

Balyoz darbe planı haberleri dolayısıyla tutuklanan gazeteci Mehmet Baransu, 100 yıllık kirli devlet geleneğini deşifre etmenin bedelini ödediğini kaydetti. Yapılanlar için “İntikam amaçlı işkence” dedi

Mehmet Baransu cezaevi günlerini ve yaşadıklarını anlattı

Balyoz darbe planı belgelerini yayınladığı için 133 gündür tutuklu olan gazeteci Mehmet Baransu cezaevi günlerini ve yaşanan süreci değerlendirdi.

Darbeyi deşifre ettiği için darbecilerin güdümünde zulme maruz kaldığını belirten Baransu, muhtemel darbe mağdurlarının da kendisini hedef aldığını söyleyerek, “Abdullah Gül’ü, Tayyip Erdoğan’ı, İdris Güllüce’yi ve binlerce AKP’liyi isim vererek tutuklamak isteyenlerle ortak olanları milletin vicdanına havale ediyorum” dedi.

7 KİŞİ SUÇLANDIĞINA GÖRE...

Baransu, suçlandığı davada Çetin Doğan’ın da aralarında olduğu 7 kişi için temyize gidildiği halde kendisinin tutuklu olmasının, kararın siyasi olduğunu kanıtladığını kaydetti. Tututklu gazeteci, “Eğer 7 kişiyle ilgili temyize gidiliyorsa, mahkemenin gizlediği ses kayıtlarından dolayı en az 50 kişi hakkında da temyize gidilmesi gerekiyordu. Asıl soru şu, 7 kişi suçlandığına göre ben neden tutukluyum” diye sordu.

İNTİKAM AMAÇLI İŞKENCE

Metris ve Silivri’de en ağır şartlar altında tecrit altında tutulmasının nedenini yüz yıllık devlet kirliliğini deşifre etmesinden kaynaklandığını belirten Baransu, haberleri ile askeri vesayetin bittiğine dikkat çekti.

Baransu, “Hırsızlık, yolsuzluk iddialarını eleştirdim. İntikam amaçlı işkenceye tabi tutuluyorum. Hakimler neden tutuklandığımı bile açıklayamıyor. Ahmet Altan’ın dediği gibi ‘Darbecilerle hırsızlar ortaklık kurdu’ benden intikam alıyorlar” şeklinde konuştu.

TUTUKLU OLAN BEN DEĞiLİM GAZETECiLiK

Kendisine destek verenlere teşekkür eden Baransu şunları söyledi: “Ben haber yaptığım için tutuklandım. Bana değil gazeteciliğe destek vermeliler. Sayın Metin Feyzioğlu’na ayrı bir teşekkür borcum var. ‘Baransu değil tutuklanmak, hakkında soruşturma bile açılamaz’ dedi. Tutuklu olan ben değilim, gazetecilik.”

HAKKIMDA 84 DAVA AÇILDI

Yeni süreçten umutlu olduğunu da belirten Baransu Meclis’te 20’ye yakın gazeteci olduğunu bunun da bir şans olduğuna dikkat çekti. Gazeteci vekillerin Silivri’ye gelip gazeteciliğin nasıl yargılandığını dinlemesi gerektiğini söyleyen Baransu, “Hakkımda 84 ayrı dava açıldı, Aziz Nesinlik davalar” dedi.

DÜNYADA İLK KEZ 24 SAAT CANLI YAYIN

Mehmet Baransu ve Hidayet Karaca'nın da aralarında yer aldığı tutuklu gazetecilerin serbest bırakılması için ‘Kalemime Dokunma Platformu' internet üzerinden 24 saatlik canlı yayın gerçekleştirdi.

HAKSIZLIĞA UĞRUYORLAR

Gazeteci ve aydınların katılımıyla yapılan protesto yayını, YouTube üzerinden 24 saat kesintisiz devam etti. Dünyada ilk kez gerçekleştirilen yayına aralarında Nazlı Ilıcak, Ekrem Dumanlı,  Fatih Portakal, Koray Çalışkan, Şanar Yurdatapan, Emre Uslu, Baskın Oran, Mustafa Akyol, Arzu Yıldız, Cafer Solgun, gibi 50'den fazla gazeteci ve aydın katıldı. Baransu'nun babası Bahattin Baransu ve annesi de yayını izleyedi. Bahattin Baransu şöyle konuştu:

“Mehmet gibi haksızlığa maruz kalan Hidayet Karaca Bey, polis şefleri ve birçok gazeteci var. İnşallah en yakın zamanda hepsi çıkar ailelerine ve hürriyetlerine kavuşur. Darbenin yaşanmaması için Mehmet bir mum misali yandı, etrafını aydınlattı, kendisi eridi. Darbe olaylarını haber yapmasa Mehmet’i tutuklayanlar belki onun yerinde cezaevinde yatıyordu.”

HAVUZ MEDYASI BUGÜN NE YAPTIYSA... 

Merkez medyanın, günahının çokluğundan kendisine sahip çıkmadığını savunan Baransu, “Havuz medyası bugün ne yaptıysa,merkez medya geçmişte aynısını yaptı. 28 Şubat’ta rezalet manşetlere imza atanlar, Andıç yalanını manşet yapanlar, e muhtıraya sahip çıkanlar, Balyoz’a, Ayışığı’na destek verenler bugün bana gazetecilik dersi veriyor. Genlerinde hâlâ darbecilik olduğu için bana destek vermemeleri normal” değerlendirmesinde bulundu.

Bugün
<< Önceki Haber Mehmet Baransu cezaevi günlerini ve yaşadıklarını anlattı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER