Merkez Bankası: Sadeleşme yönünde ölçülü bir adım


Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, diğer faiz oranlarını sabit tutarken, gecelik vadede uygulanan 'borç verme faiz oranı'nı yüzde 12,25'ten yüzde 12'ye indirdi. Banka faiz konusunda attığı bu adımı; 'sadeleşme yönünde ölçülü bir adım' olarak niteledi. Bununla birlikte çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olmasının likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirdiğini de vurguladı.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (Kurul)'nun faiz konusunda bugün aldığı kararlar, banka tarafından kamuoyuna duyuruldu. Konuyla ilgili yapılan açıklamada, sıkı para politikası duruşunun ve alınan makroihtiyati önlemlerin etkisiyle yıllık kredi büyüme hızlarının makul düzeylerde seyrettiği belirtildi. Dış ticaret hadlerindeki olumlu gelişmeler ve tüketici kredilerinin ılımlı seyrinin cari dengedeki iyileşmeyi desteklediği, artan jeopolitik risklere karşın Avrupa Birliği ülkelerinin talebindeki artışın da ihracat üzerindeki olumlu etkisinin güçlenerek sürdüğü kaydedildi. Bu çerçevede Kurul'un açıklanan yapısal reformların uygulamaya geçirilmesinin büyüme potansiyelini önemli ölçüde artırabileceğini değerlendirdiği vurgulandı.

Açıklamada ayrıca şu değerlendirmelerde bulunuldu:

"Yakın dönemde küresel oynaklıklarda bir miktar düşüş gözlenmiştir. Ayrıca, Ağustos ayında yayımlanan yol haritasında belirtilen politika araçlarının etkili bir şekilde kullanılmaya başlanması da geniş bir faiz koridoruna duyulan ihtiyacı bir miktar azaltmıştır. Bu doğrultuda Kurul, sadeleşme yönünde ölçülü bir adım atılmasına karar vermiştir. Bununla birlikte, çekirdek enflasyon eğilimindeki iyileşmenin sınırlı olması likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektirmektedir.

Önümüzdeki dönemde para politikası kararları enflasyon görünümüne bağlı olacaktır. Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir. Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."
CİHAN
<< Önceki Haber Merkez Bankası: Sadeleşme yönünde ölçülü bir adım Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER