Milletvekilleri, yemin metninin değiştirilmesini değerlendirdi


Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM), HDP Ağrı Milletvekili Leyla Zana'nın yemin metnini değiştirip okumasıyla başlayan tartışmaları milletvekilleri değerlendirdi.

AK Parti Erzurum Milletvekili Recep Akdağ, bu tartışmanın bir Anayasa değişikliği tartışması içine konması gerektiğini söyledi. 'Yeminin içine sinip sinmemesiyle' ilgili bir soruya ise Akdağ, Anayasal bir yemin ettiklerini belirterek kendi anlayışlarına göre yeminin son derece kıymetli olduğunu belirtti. Yeminin kendi inanç ve kültürlerinde şekilleri de olduğunu kaydeden Akdağ, "Neticede Anayasal bir yemin, herkesin bu yemini yaparak görevine başlaması gerekiyor." dedi.

'Türk milleti mi yoksa Türkiye milleti mi' olmalı sorusu üzerine Akdağ, şu cevabı verdi: "Bu tartışmaları ben, bir Anayasa değişikliği tartışması zemininin dışında erken ve bizi ana amaçlarımızdan uzaklaştırır görüyorum. Hizmet odaklı bir TBMM çalışmasından tartışma odaklı bir zemine kayabiliriz. Zaten birilerinin istediği de bu. Oysa vatandaşımızın bizden istediği ve beklediği çok iş var, bence bunlara odaklanmalıyız." Recep Akdağ, kendilerinin görev beklemediğini, görev neredeyse onu en güzel şekilde yapmaya çalıştıklarını sözlerine ekledi.

'ZANA'NIN METNE BAĞLI KALMAMASINI DOĞRU BULMUYORUM'

CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, yeminin kendi içine sindiğini vurguladı. Türk milletinin kendilerini seçdiğini ve hizmet için burada olduklarını vurgulayan Yarkadaş, bu tartışmayı doğru bulmadığını ifade etti. Yemin metninin içerik olarak değil ama biçim olarak çok zor okunan bir metin olduğuna dikkat çeken Yarkadaş, biçiminde değişiklikler olabileceğini ama bunun içeriğine de dokunulacak anlamına gelmeyeceğini kaydetti. Leyla Zana'nın metne bağlı kalmamasını da doğru bulmadığını ifade eden Yarkadaş, sonuçta bu yeminin edilmesi gerektiğini söyledi. Partilerin bir araya gelip yeminin biçimini değiştirebileceğini anlatan Yarkadaş, daha rahat okunabilecek şekilde bir metin oluşturabileceğini dile getirdi.

"Bunu bir Türklük üzerinden tartışmak, Türk milletinden rahatsız oluyorum demek doğru değil. AKP'nin zaten Türk milletinden rahatsız olduğu çok aşikar." diyen Yarkadaş, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sürekli millet dediğini ama hangi millete mensup olunduğuna ilişkin birşey demediğini ifade etti.

MHP Kayseri Milletvekili Yusuf Halaçoğlu ise, "Zaten kendinizi sadece orada söylediğiniz yemine bağlı hissederek hareket ediyorsanız; iş zaten vahim hale gelmiş demektir. Bizim Anayasa'ya uyma konusunda namusumuz ve şerefimiz üzerine yemin etmemiz, kime dokunuyor?" değerlendirmesinde bulundu. CİHAN
<< Önceki Haber Milletvekilleri, yemin metninin değiştirilmesini değerlendirdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER