Musa Anter davasında, Mehmet Eymür tanık olarak dinlenecek


Diyarbakır'da 1992 yılında Yazar Musa Anter'in öldürülmesine ilişkin davanın görülmesine Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, Susurluk Raporu'nu hazırlayan Başbakanlık Teftiş Kurulu eski Başkanı Kutlu Savaş ile MİT Kontrterör Dairesi eski Başkanı Mehmet Eymür'ün tanık olarak dinlenmesine karar verdi.

Diyarbakır'da 1992 yılında Yazar Musa Anter'in öldürülmesine ilişkin davanın görülmesine Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya sanık Savaş Gevrekçi, sanık avukatları ve müşteki avukatları katıldı. Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Afak İllez mahkemeye gönderilen yazıları okudu. Adalet Bakanlığı Adli Tıp Kurumu Biyoloji İhtisas Dairesi tarafından gönderilen yazıda açılan mezarın 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım'a ait olmadığı bildirildi.

İsveç'te Abdulkadir Aygan kod adlı Aziz Turan ile ilgili olarak ise Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'ne gönderilen yazıya cevap verildi. Yazıda Aziz Turan'ın SEGBİS yolu ile dinlenebilmesi için rızasının alınması gerekli olduğunu belirtildi. Gelen yazı üzerine Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi, Aziz Turan'ın rızasının bulunup bulunmadığının sorulmasına yönelik Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'ne yazı yazdı. Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'ne yazılan yazıya ise cevap gelmediği belirtildi. Mahkemede ayrıca Silivri Cezaevi'nde bulunan Rüstem Ay isimli kişinin 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım ile ilgili, Cumhuriyet Başsavcılığı'na yazılan yazıya da cevap gelmediği kaydedildi.

Mahkemeye gelen yazıların ardından avukatların beyanları alındı. Müşteki avukatı Selim Okçuoğlu, gerekli hızda bir yargılamanın yapılmadığını söyledi. Tutuksuz sanık Savaş Gevrekçi'nin tutuklanmasını ve tutuklu sanık Hamit Yıldırım'ın da tutukluluk halinin devamını isteyen Okçuoğlu, Mehmet Eymür ve dönemin Ankara Emniyet Müdürü Orhan Taşanlar'ın tanık olarak dinlenmesini istedi.Tutuklu sanık Hamit Yıldırım'ın avukatları ise müvekkillerinin tahliyesini talep etti.

Ara kararlarını açıklayan mahkeme tutuksuz sanık Savaş Gevrekçi'nin tutuklanması, tutuklu sanık Hamit Yıldırım'ın ise tahliye talebinin reddine karar verdi. Mahmut Yıldırım hakkında çıkarılan yakalama emrinin beklenmesine karar veren mahkeme Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğü'ne yazılan yazının cevabının beklenmesine hükmetti. Mahkeme ayrıca Susurluk Raporu'nu hazırlayan Başbakanlık Teftiş Kurulu eski Başkanı Kutlu Savaş, Ankara Emniyet eski Müdürü Orhan Taşanlar ve MİT Kontrterör Dairesi eski Başkanı Mehmet Eymür'ün tanık olarak dinlenmesine karar verdi.

Daha önce Diyarbakır'da görülen dava güvenlik gerekçesi ile Ankara'ya alınmıştı. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, 'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım, Hamit Yıldırım, Aziz Turan ve Savaş Gevrekçi hakkında, 'taammüden adam öldürmekten' ve 'halkı isyan ve birbirine öldürmeye teşvik' suçundan ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası isteniyor.
CİHAN
<< Önceki Haber Musa Anter davasında, Mehmet Eymür tanık olarak dinlenecek Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER