Nijer'de kanserin 'kara büyü' olarak görülmesi tedaviyi zorlaştırıyor


Nijer'de özellikle kırsal kesimlerde kanserin 'kara büyü' kabul edilmesi hastalıkla mücadeleyi zorlaştırıyor.

Konu ile alakalı konuşan Onkolog Issimouha Dille, "Meme ve rahim ağzı kanseri önemli bir halk sağlığı sorunu. Nijer için bu durum çok endişe verici." ifadesini kullandı. Köylüler arasındaki cehalet ve yoksulluğa işaret eden Onkolog, bunların sorunun çözüm çabalarını sekteye uğrattığını söyledi.

Bir insan hakları yetkilisi, yetersiz sağlık koşulları sebebiyle kanser hastası kadınların çareyi 'büyücü hekimler'de aradığını ve çoğunlukla sessizlik içinde büyük acı çekerek öldüklerini aktardı.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından Nijer'de bu yıl 8 bin yeni kanser vakası kaydedilmiş durumda. Hastane istatistiklerine göre vakaların dörtte birini meme ardından rahim ağzı kanseri teşkil ediyor.

Öte yandan Nijer hükümeti, hayatının baharındaki kadınları etkileyen bir felaket olan meme ve rahim ağzı kanseri ile mücadeleyi hızlandırdı.

Ömür boyu koruma aşısının tüm ülkede yaygınlaştırılacağını söz veren Sağlık Bakanı Mano Aghali, "2014 yılında 19 bin kızımız (9-13 yaş arası) ücretsiz olarak aşılanmıştır. Ayrıca bir radyoterapi merkezi de Niamey'de yapım aşamasındadır." diye konuştu.

Nijer'de geçen ay 500'den fazla kadın, ücretsiz taramadan geçildi. Ülkede kanser taramasının önemi medya aracılığı ile anlatılarak halkı bilinçlendirme kampanyaları devam ediyor. CİHAN
<< Önceki Haber Nijer'de kanserin 'kara büyü' olarak görülmesi tedaviyi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER