Obama: Rusya, IŞİD'i yok etmeye odaklanmalı


ABD Başkanı Barack Obama, Rusya'nın hava saldırılarının IŞİD'i yok etmeye odaklanması halinde bölgede daha yapıcı rol oynayabileceğini söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ile Beyaz Saray'da bir araya geldi. İki lider görüşmenin ardından bir basın toplantısı düzenledi.

Başkan Barack Obama, Amerikan halkının iyi ve kötü günde Fransa'nın yanında olduğunu dile getirdi. İki ülkenin güvenliklerini sağlamak adına birlikte ve dayanışma içinde olduğunu vurguladı. Obama Fransa'nın ABD'nin en eski müttefiki olduğunu, Fransa'nın 11 Eylül saldırılarından sonra nasıl ABD'nin yanında olduğunu unutmadıklarını belirterek, "Bugün de biz sizinleyiz." dedi.

Obama Paris'teki saldırıların sadece dünyanın çok önemli bir şehrine değil dünyada herkese yapıldığını söyledi. Bir yıldan bu yana ABD, Fransa be 65 ülkeden oluşan koalisyonun IŞİD'i ve ideolojisini yok etmek için bir araya geldiğini söyledi.

IŞİD'E 8 BİN HAVA SALDIRISI

IŞİD'i barbar bir terör örgütü' olarak nitelendiren Başkan Obama, bu örgütün herkes için ciddi bir tehdit olduğunu dile getirdi. Obama, "Tolere edilemez. Yok edilmesi gerekiyor. Bunu birlikte yapmalıyız." dedi. IŞİD'e bugüne kadar yapılan 8 bin hava saldırısının IŞİD'i gerilettiğini belirten Obama, "Cumhurbaşkanı Hollande ile ülkelerimizin daha fazlasını yapması konusunda bugün fikir birliğine vardık." dedi.

RUSYA'NIN HAVA SALDIRILARI

Başkan Obama, Rusya'nın ılımlı muhaliflere yönelik hava saldırılarının sadece Esed rejimini desteklediği konusunda Cumhurbaşkanı Hollande ile fikir birliği içinde olduklarını dile getirdi. Rusya'nın hava saldırılarını IŞİD'i yok etmek üzerine odaklaması durumunda daha yapıcı bir rol oynayabileceğini kaydetti.

Obama, Suriye'ye barışın getirilmesi Viyana'da kabul edilen ve Rusya'nın ateşkesi ve siyasi dönüşümü desteklemesini içeren ilkelerin uygulanmasıyla olabileceğini söyledi.

"IŞİD PETROL VE UYUŞTURUCU KAÇAKÇILIĞI YAPIYOR"

Hollande, dünyanın petrol ve uyuşturucu kaçakçılığı gibi maddi kaynakları olan bir terör örgütü ile karşı karşıya olduğunu dile getirdi.

IŞİD'in Fransa'dan önce aralarında Türkiye, Danimarka, Tunus, Lübnan, Kuveyt, Mısır ve Rusya'ya yönelik terör saldırıları gerçekleştirdiğini belirten Hollande, Başkan Obama ile terörle mücadelede kararlılıklarını ve nesiller boyunca inşa ettiklerini IŞİD'in yıkmasına izin vermeyeceklerini göstermek adına bir araya geldiklerini ifade etti.

Hollande, IŞİD ile mücadelede önceliklerinin Suriye'deki önemli bölgeleri geri almak ve Türkiye'nin Suriye sınırını kapatarak IŞİD'li teröristlerin Avrupa'ya gidişini engellemek olduğunu belirtti. CİHAN
<< Önceki Haber Obama: Rusya, IŞİD'i yok etmeye odaklanmalı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER