"Okullara çocuk bakım odası öğretmenin performansını artıracak"


Türkiye'de eğitim kurumlarında çalışanlar arasında yapılan bir ankette, çalışanların büyük bir çoğunluğu eğitim kurumlarına çocuk bakım odası yapılmasını istedi.

Aktif Eğitim Sen tarafından 2 bine yakın eğitim çalışanıyla yapılan ankette, "Eğitim kurumlarına çocuk bakım odası yapılmalı mıdır?" sorusuna, ankete katılanların yüzde 96'sı evet cevabını verdi. Yapılan araştırmaya göre, çocukların bakımı eğitim çalışanlarının en temel sorularından birini teşkil ediyor, hatta ailevi problemlere bile sebep olacak kadar ciddi bir sorun olarak ön sıralarda yer alıyor. Özellikle ailelerinden uzakta görev yapan öğretmenlerin çocuklarını emin ellerde yetiştirmeleriyle alakalı yaşamış oldukları kaygı, performanslarını olumsuz yönde etkilemekte. Çocukları için güvenilir bir bakıcı bulup bulamama endişesi, hem kendi iç dünyalarında bir çalkantı meydana getirmekte hem de ders verdiği öğrenciler açısından çalışma verimini olumsuz etkilemekte.

Aktif Eğitim Sen Afyonkarahisar İl Temsilcisi Abdullah Hatipoğlu, devletin, ailenin huzur ve refahıyla özellikle ananın ve çocukların korunması ve aile planlamasının öğretimiyle uygulanmasını sağlamak için gerekli tedbirleri almasının yasalarla sabit olduğunu söyledi. Hatipoğlu, okullarda bir dersliğin çalışan annelerin küçük yaştaki çocukları için ayrılması ve gerekli personelin görevlendirmesinin realiteye uygun, gerçekleştirilebilir bir uygulama olduğunu belirtti. Hatipoğlu, "Birçok derslikten oluşan bir eğitim kurumunun bir dersliğinin bu uygulama için ayrılmasının amacına uygun tefriş edilerek donatılması ve yeteri kadar personelin görevlendirilmesi mali açısından da çözülebilir bir işlemdir." dedi.

Ayrıca, bu hizmetten yararlanacaklardan anaokullarında toplanan katkı parası gibi personeli mali olarak incitmeyen belli bir oranda katkı payı alarak maliyetlerin düşürülebileceğini ifade eden Hatipoğlu, "Okulda çalışan personel sayısı veya okul öncesi çağ yaş grubu çocuklu personel sayısı gibi mevcut durum dikkate alınarak her okula veya yeterli sayının olmadığı okullarda bölge okulu ya da birbirine yakın okullarda bebek ve çocuk bakım odası açılabilir. Buraya atanacak okul öncesi öğretmenler tarafından çocuklar daha güvenli bir ortamda ve ehil kişilerin elinde yetişebilir." diye konuştu.

Hatipoğlu, bu sayede kadın öğretmenlerin süt iznini kullanırken eğitim ortamından ayrılmayarak, eğitimden uzak kalmadan, kaygı taşımadan, sıkıntı yaşamadan ve aklı çocuğunda olmadan rahat bir şekilde eğitim öğretim hizmetlerine devam edebileceklerini dile getirdi. Hatipoğlu, şunları söyledi: "Okullarda bir mekânın çocuk bakım odası olarak tasarlanması ve bebek yaştaki çocukların burada annesinin yanında olması her iki taraf için de çok önemlidir. Buralarda bakıcı ya da eğitmen olarak çalışacak kişiler, halk eğitim merkezleri tarafından görevlendirilerek uygulamada birlik sağlanabilir. Özellikle bakanlık tarafından son yıllarda halk eğitim merkezlerinin daha aktif hale getirilmesi çalışmaları da göz önünde bulundurulduğunda tam da amaca hizmet edilmiş olacaktır. Halk eğitim merkezleri bu sınıfları bir kurs ortamı veya uygulama ortamı gibi kabul ederek çocuk eğitimi kursları kapsamında da değerlendirebilir."

Abdullah Hatipoğlu, meslekî ve teknik liselerin çocuk gelişimi alanlarında okuyan öğrencilere, açılacak olan bu ortamlarda uygulama eğitimleri yaptırılabileceğini, böylelikle hem bakıcı, eğitici giderleri düşürülmüş hem de ilgili bölüm öğrencilerine mesleki tecrübe kazandırılmış olacağını anlattı.

CİHAN
<< Önceki Haber "Okullara çocuk bakım odası öğretmenin performansını... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER