Ömer Çelik: Özgürlükçü laikliği, başkanlık sistemi tesis eder


AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, yeni anayasa süreci ile ilgili olarak tartışılan konunun Türkiye'nin rejimi değil, yönetim sistemi olduğunu savundu. Çelik, "Başkanlık sisteminin Türkiye'deki kuvvetler ayrılığını, yargı bağımsızlığını ve tarafsızlığını ve özgürlükçü laikliği tesis edeceğini düşünüyoruz." dedi.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Ömer Çelik, parti genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. TBMM'deki Anayasa Uzlaşma Komisyonu'nun çalışmalarından söz ederek başladığı konuşmasında Çelik, "Bunun altını çiziyorum. Anayasa değişikliği anlamına gelecek anayasanın yenilenmesi süreci söz konusu değildir. Türkiye'nin gündemi sıfırdan, millete dayanan, sivil siyasetçilerin inşa ettiği yepyeni bir anayasa yapmaktır." dedi.

'BAŞKANLIK SİSTEMİ HUKUK DEVLETİNİ DAHA ÇOK GÜÇLENDİRİR'

En büyük meselenin yeni anayasa yapılması olduğunu ifade eden Çelik, muhalefetin yeni anayasa görüşmelerinde başkanlık sisteminin gündeme gelmemesi gerektiği yönündeki taleplerini hatırlatarak, "Biz, bir takım sistemleri negatifleyerek bir tartışma yürütmenin siyasi açıdan olgun bir yaklaşım olmadığını düşünüyoruz. Burada, çok özgüven içerisinde, rahat bir şekilde davranmak lazım. Bizim iddiamız, başkanlık sisteminin Türkiye'deki kuvvetler ayrılığına, yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığına, temel hak ve hürriyetleri daha çok garanti altına alacağına, hukuk devletini daha çok güçlendireceğini, özgürlükçü bir laikliği tesis edeceğini düşünüyoruz." iddiasında bulundu.

'TÜRKİYE'NİN REJİMİ İLE İLEGİLİ BİR SORUN YOK'

Uzlaşma komisyonuna başarılar dileyen Ömer Çelik, "Türkiye'nin eski bir hastalığı son günlerde yine nüksediyor. Sistem tartışmasını sanki rejim tartışması gibi sunmaya çalışıyorlar. Türkiye'nin rejimi ile bir sorunu yok. Tartıştığımız şey bir sistem tartışmasıdır, rejim tartışması yapmıyoruz." dedi. Çelik, "Deniyor ki; Başkanlık otoriterleşmeyi daha da artıracak ve Türkiye otokrasi yönetimine teslim olacak. Tartışmalar açık ve şeffaf bir şekilde yürütülmeli. Oturup hep beraber şunu tartışalım; kimin önerisi kuvvetler ayrılığını daha çok temin ediyor? Kimin önerisi demokrasiyi daha çok güçlendiriyor? Kimin önerisi özgürlükçü laikliği daha çok tesis ediyor? Tartışmanın bunun üzerinden yürümesi lazım, etiketler üzerinden değil." açıklamasında bulundu.

CİHAN
<< Önceki Haber Ömer Çelik: Özgürlükçü laikliği, başkanlık sistemi... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER