Suriyeliler asgari ücret altında çalıştırılamayacak


Kayseri Ticaret Odası (KTO), Geçici Koruma Sağlanan Yabancıların Çalışma İzinlerine Dair Yönetmelik gereği istihdam edilecek yabancıların asgari ücretin altında çalıştırılamayacağı uyarısında bulundu.

KTO, üyelerini yabancıların çalıştırılmasına yönelik düzenlenen yönetmeliğin içeriği hakkında bilgilendirdi. Oda tarafından yapılan yazılı açıklamada, Geçici Koruma Sağlanan Yabancıların Çalışma İzinlerine Dair Yönetmeliğin 15 Ocak 2016 tarih ve 29594 sayılı Resmi Gazete'de yayımlandığı, Türkiye'de istihdam edilecek Suriyelilerin çalışmalarına ilişkin esas ve usullerin belirlendiği hatırlatıldı.

Yönetmeliğin içeriği hakkında bilgi veren KTO, şu uyarılarda bulundu: "İlgili Yönetmeliğe göre geçici koruma sağlanan yabancılar çalışma izni olmaksızın çalışamayacaktır. Geçici koruma sağlanan yabancılar, geçici koruma kayıt tarihinden itibaren 6 ay sonra çalışma izni almak için Bakanlığa başvuruda bulunabilir. Çalışma izni başvuruları, geçici koruma sağlanan yabancıları çalıştıracak işveren tarafından e-devlet kapısı üzerinden yapılır. Bağımsız çalışma iznine başvurma hakkı olanlar (Kendi ad ve hesabına çalışacak olanlar) kendi adına başvuruda bulunabilir. Mevsimlik tarım veya hayvancılık işlerinde çalışacak geçici koruma sağlanan yabancılar, çalışma izni muafiyeti kapsamındadır. Çalışma izni muafiyet başvuruları, geçici koruma sağlanan il valiliğine yapılır. Bu başvurular, ilgili valilik tarafından Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bildirilir."

KTO, yönetmeliğe göre, Bakanlıkça, mevsimlik, tarım ve hayvancılık işlerinde çalışacak geçici koruma sağlanan yabancılara ilişkin il ve kota sınırlaması getirilebileceğine işaret ederek, şu bilgileri verdi: "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına çalışma izin başvurusu için; sağlık meslek mensuplarının Sağlık Bakanlığı'ndan, eğitim meslek mensuplarının ise Milli Eğitim Bakanlığı'ndan veya Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı'ndan ön izin alması gerekir. Ön izin belgesi olmadan yapılan başvurular, değerlendirilmeden işlemden kaldırılır. Geçici koruma sağlanan yabancılara çalışma iznine başvuru hakkı verilmesinde Geçici Koruma Yönetmeliğinin 24. Maddesi uyarınca yabancının kalmasına izin verilen iller esas alınır. Çalışma izni için başvurulan iş yerinde çalışan geçici sağlanan yabancı sayısı, iş yerinde çalışan Türk vatandaşı sayısının yüzde 10'unu geçemeyecektir. Toplam çalışan sayısı 10'dan az olan iş yerlerinde en fazla bir geçici koruma sağlanan yabancının çalışmasına izin verilebilir. İşveren tarafından, iş yerinin kayıtlı bulunduğu Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünden, çalışma izni başvurusu tarihinden önceki 4 haftalık süre içerisinde yabancının çalıştırılacağı işi yapacak aynı nitelikte Türk vatandaşı bulunamadığının belgelendirildiği başvurularda istihdam kotası uygulanmayabilir. Geçici koruma sağlanan yabancılara asgari ücretin altında ücret ödenemeyecektir. Başvurusu olumlu değerlendirilen yabancılara Bakanlık tarafından çalışma izni verilir ve bu durum İçişleri Bakanlığı ile işverene bildirilir." CİHAN
<< Önceki Haber Suriyeliler asgari ücret altında çalıştırılamayacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER