OSİAD: Asgari ücrette fedakarlığı devlet yapmalı, yoksa işçi çıkarılır


Hükümetin asgari ücreti 1300 liraya çıkaracağını duyurması iş dünyasını endişelendiriyor. Asgari ücret yükünün tek başına işveren yüklenmemesi gerektiğini belirten Ostim Sanayici ve İşadamları Derneği (OSİAD) Başkanı Ahmet Kurt, devletin fedakarlık yapması gerektiğini aksi takdirde işletmelerin maliyetler artacağı için işçi çıkarabileceğini söyledi.

OSİAD Başkanı Ahmet Kurt, işçiye 1300 lira asgari ücret verilmesi konusunda devletin fedakarlık yapması gerektiğini vurguladı. İşverenlerin işçisinin cebine koyduğu paranın miktarı ile ilgili bir sorunu olmadığını belirten Kurt, ancak bunu yaparken Gelir Vergisi, SSK primi ve işsizlik ödeneğinin işçi ve işveren paylarının maliyetler üzerinde ciddi artışa neden olacağını belirtti. OSİAD Başkanı, "İşçinin yükümlülüğünü devlet üstlenmeli, işverene ilave yük gelirse maliyetlerimiz sadece asgari ücret artışı ile sınırlı kalmaz tüm sistemi zorlayacak bir hal alır ki bu durum işletmeleri zorlar." dedi.

1300 TL'DE MALİYETLER YÜZDE 30 ARTAR

OSİAD Başkan Kurt, asgari ücretin tümden kaldırılması yönündeki görüşlere katılmadıklarını, asgari ücretle çalışan önemli bir hizmet sektörü çalışanı olduğundan, bir taban ücret olması gerektiğini vurguladı. Kurt, asgari ücretin şu anki haliyle 1560 liraya mal olduğunu, bu maliyet içinde işçilerin yüzde 15 gelir vergisi, yüzde 14 sosyal güvenlik primi, yüzde 1 işsizlik fon kesintisi bulunduğunu ifade etti. Asgari ücretin 1300 liraya çıkarılması durumunda maliyetlerin yüzde 30 artacağını ifade eden OSİAD Başkanı, işçinin ödediği payı devletin üstlenmesinin daha doğru olacağına dikkat çekti.

İŞVEREN ELEMAN ÇIKARMAYI DÜŞÜNÜR

Devletin asgari ücret üzerinden işçiden kesilen gelir vergisi ve SSK primi ile işçi işsizlik primini devletin üstlenmesi halinde mevcut sistemde bir bozulma olmayacağını kaydeden Ahmet Kurt, aksi takdirde asgari ücretin net 1300 liraya çıkarılması halinde, asgari ücretin üzerindeki ücretlerde çalışanların ücretlerinde zorunlu artışa gidilmesi gerekeceğini bu durumda işveren üzerindeki istihdam yüklerini ciddi şekilde artıracağını vurguladı. Kıdem tazminatı SGK tavan matrahı vb kalemlerde telafi edilemeyecek işveren aleyhine artışlar geleceğini ifade eden OSİAD Başkanı, sözlerini şöyle sürdürdü: "İşverenin yükümlülükleri aynı şekilde devam ettiğinde sadece işçi payını işçinin kendisine ödediğimizde, asgari ücreti 1300 lira yapmak mümkün. Burada, fedakarlığı devletin yapması gerekir. Eğer, asgari ücret artırılır, bu işverene yansıtılırsa işletmelerin zorda kalacağını düşünüyoruz."

Kurt, önerdikleri yolun tercih edilmemesi durumunda işletmelerin eleman çıkarma yoluna gidebileceklerini de sözlerine ekledi. CİHAN
<< Önceki Haber OSİAD: Asgari ücrette fedakarlığı devlet yapmalı,... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER