Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 'Sayıştay'a darbe' tartışması


Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, Maliye Bakanlığı, Gelir İdaresi Başkanlığı, Kamu İhale Kurumu, Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumu, Gelir Bütçesi Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu Tasarısı ile Merkezi Yönetim Kesinhesap Kanunu Tasarıları'nın maddelerinin görüşülmesine başlandı. Komisyon üyeleriyle tek tek tokalaşan Maliye Bakanı Naci Ağbal, bir sunum yaptı. Müzakereler bölümünde MHP Antalya Milletvekili Mehmet Günal ile Maliye Bakanı Naci Ağbal arasında 'Sayıştay'a darbe' tartışması yaşandı.

MHP'Lİ GÜNAL: SAYIŞTAY'A DARBE YAPILDI

Sayıştay raporlarının kuşa çevrildiğini ve yapılan düzenlemeler ile 'Sayıştay'a darbe' yapıldığına dikkat çeken MHP'li Günal, Sayıştay'ın yetkisini elinden almanın Sayıştay'a darbe olduğunu vurgulayarak, "Sayıştay'ın yerindelik denetimini elinden almak Sayıştay'a darbedir. İlla askeri darbe olması gerekmiyor." ifadelerini kullandı.

Günal'ın bu sözlerine tepki gösteren Bakan Ağbal ise çıkan kanun ile Sayıştay'ın yerindelik denetimi yapamayacağını belirterek "Sayıştay yerindelik denetimi mi yapsın istiyorsunuz?" diye sordu. Yerindelik denetiminden bahsetmediğini dile getiren Günal da "Düzenlilik denetiminin içindeki dahi kuşa çeviriyorsunuz. Benim adıma darbedir, benim yetkimi gasp etmektir." karşılığını verdi.

Kendisine gönderilen Kamu İhale Kurumu ve Kamu Gözetim Kurumu'nun Sayıştay raporlarını göstererek sadece bir paragraf ile görüş beyan edildiğini anlatan Günal'a, Ağbal, "Ne yapalım denetlenecek bir şey yok demek ki." dedi.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç ise Bakan Ağbal'ın sık sık araya girerek Günal'a cevap vermesini eleştirdi.

BEKAROĞLU: YENİ DARBE TANIMLARI FAİZ, LOBİ, PARALEL DARBESİ SİZDEN GELDİ

Günal ile Ağbal arasında yaşanan tartışmaya, CHP İstanbul Milletvekili Mehmet Bekaroğlu da katıldı. Bekaroğlu, "Sayın Bakan, yeni darbe tanımları sizden geldi. Faiz darbesi, lobi darbesi, paralel darbesi. Bunlar da sizden geldi." diye konuştu. Bakan Ağbal ise Bekeroğlu'na, "Ne yapalım yani bu milletle bağdaşmayan, bu milletin öz değerleriyle uymayan her şeye 'darbe' diyoruz. Niye üzerinize alındınız?" karşılığını verdi.

Darbe kelimesi ile AK Parti'nin hiçbir şekilde bir arada anılmayacağını savunan Maliye Bakanı'na MHP'li Günal, "Siyaset mi yapmak istiyorsunuz?" diye sordu. Bakan Ağbal da "Evet siyaset yapıyorum." ifadelerini kullandı. Bu durumun kendisine göre darbe olduğunu dile getiren Günal, "Senin söylediğini kabul etmek zorunda mıyım?" diye sordu.

Ağbal ise "Darbe bir kelimeden ibaret olabilir. Bu milletin hatıraları, bu milletin geçmiş darbenin bir kelimden ibaret olmadığını, acı olduğunu demokrasiye karşı ihanet olduğunu biliyor. Bu AK Parti, bu hükümet bu dava sonuna kadar buna karşı, karşı olmaya da devam edecek." şeklinde konuştu.

MHP Antalya Milletvekili, Maliye Bakanı'na, "Birazcık başka şeyle siyaset yap. Kelime üzerinde demagoji yapma bana ya." ifadelerini kullandı. Bakan Ağbal da "Bir tek kelime değil o." dedi.

"MİLLETİN ANASINA SÖVENLERİN BORCUNU SİLDİNİZ Mİ?"

Maliye Bakanı Ağbal'ın sözlerine sinirlenen Günal, elini masaya vurarak "O zaman niye 'duman oluruz' dedi Nurettin Canikli, bu Sayıştay raporuyla ilgili. Bu kanun geriye 2013'te çekildi. Vergi denetim raporunun tarihini mi vereyim şimdi." değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Ağbal ise "Verin, korkacak mıyız?" diye sordu. Günal da "En çok vergi mükellefi kimin borcunu sildiniz? Anamıza söven adamın borcunu sildiniz. Milletin anasına söven, havuz medyasının içine para koyan adamın borcunu sildiniz mi?" karşılığını verdi.

Maliye Bakanı, "Sayın Günal, hukuk karşısında söyledikleriniz hiçbir geçerliliği yok. Milletin hakkını hukukunu sonuna kadar koruduk korumaya devam edeceğiz. O zaman savcı da siz olmuşsunuz, hakim de siz olmuşunuz. Bu ülke darbe yapanları da gördü, darbenin içinde olanları da gördü, görmeye de devam ediyor. Siz neredesiniz ona karar verin." diye konuştu.

"AĞBAL'IN İMZASI YOK AMA ARKASINDA"

MHP Antalya Milletvekili, "Aferin, aferin Sayıştay'a darbenin kanunla olduğunu söylüyorum." ifadelerini kullandı. Günal ile Bakan Ağbal arasında geçen bu tartışma üzerine diğer komisyon üyeleri Başkan Bilgiç'e tepki gösterdi. Bakan Ağbal, hesabını veremeyecekleri hiçbir şeyin altına imza atmayacaklarını söylemesi üzerine MHP'li Günal, Bakan Ağbal'ın onun altında imzasının olmadığını kaydetti.

O kararın arkasında Ağbal'ın imzasının olmamasına rağmen arkasında olduğunu vurgulayan Günal, "Sizdiniz onları görüştüren, Erdoğan Bayraktar'ın dediği gibi onların arkasında sizler vardınız. Onun için imza attım diyorsunuz. Sizdiniz onlarla görüştüren, onun için sahip çıkıyorsunuz." şeklinde konuştu.

Bakan Ağbal ise "Bunların hepsi iftira, yalan bunları asla kabul etmiyorum. Bundan bir şey çıkmaz. Asıl darbelere karşı dik durmuyorsun da buna karşı mı dik duruyorsun?" dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Plan ve Bütçe Komisyonu'nda, 'Sayıştay'a darbe' tartışması Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER