25 üyeli vetosuz model

Cumhurbaşkanı, BMGK için 25 üyeli vetosuz modeli teklif edecek

25 üyeli vetosuz model

  • Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, irleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin yapısının değiştirilmesini isteyecek.
  • Gül kurula, 25 üyeli  vetosuz modeli sunacak.
  • Cumhurbaşkanı, uluslararası platformda ve insanların vicdanında BM'in itibarının kalmadığını da belirtti. 
  • Türkiye ayrıca "veto" uygulaması yerine "oy çokluğu ile onay" uygulamasını da savunacak. 

Dünya Liderleri Birleşmiş Milletler Genel Kurulu için New York'ta toplanıyor. BM Zirvesi'nde Türkiye'yi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, temsil edecek. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin yapısının değiştirilmesini isteyecek olan Cumhurbaşkanı, '25 üyeli - vetosuz' yeni bir model teklif edeceğini belirtti .

Birleşmiş Milletler'in 68'inci Dönem Genel Kurulu yarın başlıyor. Gündem maddeleri arasında Güvenlik konseyi'nin yapısının değiştirilmesi konusu da var. Sürecin en önemli ülkelerinden biri de Türkiye olacak. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, zirve öncesi Türk basın mensuplarına yaptığı açıklamada Türkiye'nin "25 üyeli - vetosuz" yeni bir model teklif edeceğini söyledi.

BM Güvenlik Konseyi'nin 5'i daimi 10'u geçici olmak üzere toplam 15 üyesi bulunuyor. 5 Daimi ülke olan ABD, Rusya, Çin, İngiltere ve Fransa'nın statüsü son dönemdeki Suriye konusundaki çözümsüzlük nedeniyle tartışılıyor, daimi 5 üyenin her birinin ise veto hakkı var.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, New York'ta basın mensuplarına yaptığı açıklamada Suriye'de yaşananlara atıfta bulunarak "Şu bir gerçek ki uluslararası platformda ve insanların vicdanında BM'in itibarı kalmamış vaziyette" dedi.

Türkiye BM Güvenlik Konseyi'ne yönelik " Oydaşma İçin Birlik Grubu" ile birlikte yeni bir teklifte bulunacak. Teklif, bir ülkenin vetosu nedeniyle yaşanan insani dramların sona erdirmeyi hedefliyor. Bu doğrultuda Ankara, 5 olan BM Güvenlik Konseyi daimi üye sayısının 11'e , 15 olan toplam üye sayısının da 25'e çıkarılmasını istiyor.
Türkiye ayrıca "veto" uygulaması yerine "oy çokluğu ile onay" uygulamasını savunuyor.

Gözler şimdi reform tasarısının görüşüleceği BM Genel Kurul'unda. Görüşmelerinde ilk konuşma sırası Brezilya'nın. Brezilya'dan sonra ABD Başkanı Obama Genel Kurul'a hitap edecek. Obama'nın ardından da üçüncü sırada Cumhurbaşkanı Abdullah Gül Türkiye'yi temsilen kürsüye çıkacak.


<< Önceki Haber 25 üyeli vetosuz model Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER