AKP'nin ''yeni parti kurdurmama formülü'' ortaya çıktı

Taraf Gazetesi, AKP'nin ağabeylerine gölge kabine yolu başlığıyla önemli bir kulis paylaştı.

AKP'nin ''yeni parti kurdurmama formülü'' ortaya çıktı

  • Taraf'a göre AKP, üç dönem kriterine takılan ağır isimlere iş arıyor 
  • Habere göre AKP yönetimi, Köşk seçimi sonrası birkaç yeni formül üzerinde çalışıyor
 
Cumhurbaşkanlığı seçimlerine kısa bir süre kala Başkent’teki Köşk sonrası siyaset hesapları da hızlandı. Muhalefet, “ortak aday” formülü ile Köşk’ün yeni sahibini belirlemenin yolarını ararken, AKP ise Köşk adayından çok “Köşk seçimi” sonrası için stratejiler üzerinde çalışıyor. Bu stratejinin başında ise üç dönem kriterine takılan yaklaşık 70 milletvekilinin, partiden kopuşlarını engellemek geliyor. Bunun için de, AKP’de çeşitli alternatifler üzerinde duruluyor.

PARTİDE YENİ KARAR ORGANI

Taraf Gazetesi Ankara Temsilcisi Hüseyin Özay'ın paylaştığı kulis bilgisine göre AKP yönetiminin üzerinde tartıştığı alternatiflerin başında parti yönetiminde, yeni bir karar organının oluşturulması yer alıyor. Formüle göre, AKP’de üst düzey yeni bir karar organı oluşturulacak. Söz konusu karar organı yaklaşık 20 kişiden oluşacak. Ve kabineye ağabeylik yapacak. Karar organında daha çok eski bakanlar görev yapacak. Bir anlamda gölge kabine gibi çalışacak. Ve, belirli aralıklarla toplanarak tavsiye kararları alacak. Bakanlara da kritik kararlarda yol gösterecek.

YÖNETİM KURULLARINDA GÖREV VERİLEBİLİR

Üçüncü dönem kriterine takılan milletvekilleri için, üzerinde durulan bir başka alternatif ise milletvekillerine sivil toplum örgütlerinde ve bazı kurumların yönetim kurullarında görev vermek oldu. AKP yöneticileri, Turkcell yönetimine eski bakanların atanmasını örnek göstererek, aynı yöntemin üç dönem kriterine takılan milletvekilleri için de uygulanabileceğini bildirdiler. 

YENİ BİR PARTİ ENGELLENECEK

AKP yönetimi, Başbakan Erdoğan’ın Köşk’e çıkmasının ardından parti içinde bir çözülme sürecinin başlamasından endişe ediyor. Özellikle, üç dönem kriterine takılan bazı milletvekillerinin yeni bir sağ partiye geçmesinden endişe ediliyor. Bunun için de, üç dönem kriterine takılan tüm milletvekili ve siyasetçilere yeni görevler verilmesi planlanıyor. Yani hiç birisinin işsiz bırakılmaması öngörülüyor. 

YAKINLARINA KONTENJAN VERİLEBİLİR

AKP yönetiminde tartışılan bir başka alternatif ise, üç dönem kriterine takılan milletvekillerin yakınlarına kontenjan verilmesinden oluşuyor. Bu alternatifte ise, yeniden aday olamayacak bazı milletvekillerinin çocuklarına veya yakınlarına, seçim bölgelerinde adaylık şansı tanınması öngörülüyor. Yani anne/babaları yerine çocuklar siyaset yapacak. Bu sistemle de parti içindeki kenetlenmenin devam edeceği tahmin ediliyor. Söz konusu alternatiflerin hepsi, kapalı kapılar ardında tartışılıyor. Hangilerinin uygulamaya konulacağı ise önümüzdeki günlerde netleştirilecek.

<< Önceki Haber AKP'nin ''yeni parti kurdurmama formülü'' ortaya çıktı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER