Erdoğan'ın ziyareti öncesi Köln karıştı

Başbakan Erdoğan'ın Almanya ziyareti öncesinde Köln şehrinde Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler protesto edildi. Erdoğan'ın konuşmasıyla aynı saatlerde kentte 9 gösterinin yapılacak olması emniyeti alarma geçirdi.

Erdoğan'ın ziyareti öncesi Köln karıştı

Köln'de Türk restoranlarının bulunduğu Weidengasse Semti'ne gelen Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler yemek için Bosporus adlı restorana girdi. Emrullah İşler'in geldiği restoranın bulunduğu bölgeye gelen bir grup, İşler'i protesto etti. Bu sırada AKP de gruba tepki gösterdi. İki grup arasında gerginlik çıktı. Alman polisi, iki grubun arasına girerek gerginliğin büyümesini önledi. Polis korumasında aracına binen Emrullah İşler restorandan ayrıldı. 

Başbakan Tayyip Erdoğan, bugün Avrupalı Türk Demokratlar Birliği’nin (UETD) Köln Lanxess Arena’daki 10. yıl etkinliğine katılarak, Almanya’da yaşayan Türklere hitap edecek. UETD’nin 10. yıl etkinliklerine katılacak olan Erdoğan’ın programıyla aynı saatlerde Köln’de 9 gösteri var.

‘Gerginlik yok’ diyemeyiz

Köln Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Carlo Kreitz, Erdoğan’ın ziyareti sırasında kentte dokuz etkinlik ve gösteri düzenleneceğini belirterek, ‘Şu an itibariyle bir gerginlik yaşanacağına dair hiçbir işaret yok’ dedi. Kreitz, UETD’nin 10. yıl etkinliğini yapacağı 24 Mayıs gününde kentte gösteri ve etkinlik düzenleme konusunda kendilerine şu ana kadar dokuz yazılı beyanın ulaştığını söyledi. Bunların üçünün karşı gösteriler olduğuna işaret eden Sözcü, en büyük gösterinin AABF tarafından organize edildiğini, aşırı sağcı ve İslam karşıtı PRO NRW ve PRO KÖLN’ün de gösteri düzenleyeceğini kaydetti. İktidar ortaklarından Hristiyan Sosyal Birlik Partisi Milletvekili Stephan Mayer’in, ‘Cumartesi günü Köln’de polis ve katılımcılar için çok ciddi tehlikeler yaşanabilir’ açıklamasına karşın Kreitz, ‘Olası olayları önlemek için hazırlıklarımızı yaptık. Şu an itibariyle bir gerginliğin yaşanacağına dair hiçbir işaret yok. Ancak şimdiden kesinlikle hiçbir gerginliğin yaşanmayacağını da söyleyemeyiz’ dedi.

Merkel’den ikinci çağrı

Geçtiğimiz gün, Başbakan Erdoğan’dan Köln’de bugün yapacağı konuşmada itidalli olmasını isteyen Almanya Başbakanı Angela Merkel, dün Alman basını aracılığıyla çağrısını yineledi. Merkel, Saarbruecker Zeitung’a verdiği demeçte, Erdoğan’ın daha önce da Almanya’da benzer konuşmalar yaptığını, ancak bu kez etkinliğin zamanlama açısından hassas bir döneme denk geldiği, Türk Başbakanı’nın da bunun farkında olduğunu düşündüğünü söyledi.

Alman hükümetinin Türkiye’de son dönemde yaşanan gelişmelerden endişeli olduğunun altını çizen Merkel, Erdoğan’la aralarıda görüş farklılıkları bulunmasına karşın diyalog yoluyla ileri adımlar atabileceklerini de kaydetti.



<< Önceki Haber Erdoğan'ın ziyareti öncesi Köln karıştı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER