Gül: Irak Rusya'yı bile geçecek!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e göre Irak hangi alanda Rusya'yı geçecek?

Gül: Irak Rusya'yı bile geçecek!

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül 'Komşumuz Irak enerji denkleminde çok önemli bir rol oynamaya hazırlanmaktadır. Irak'ın 2030'larda Rusya'nın önüne geçerek dünyanın ikinci büyük petrol ihracatçısı olması beklenmektedir' dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Grand Tarabya Oteli'nde ‘Atlantik Konseyi 5. Enerji ve Ekonomik Zirvesi'nin açılışında konuştu: İşte konuşmadan öne çıkan bölümler

'Enerji güvenliği ve çeşitliliği, makul fiyatlarla erişim her ülke için önemli bir konu haline gelmiştir.Enerji güvenliği devletler arasındaki ilişkileri, ittifak ilişkilerini, savunma politikalarını etkileyecek bir nitelik kazanmıştır.

NÜKLEER ENERJİNİN ÖNEMİ

Bir diğer husus nükleer enerjinin önemini devam ettirmesidir. Genel eğitim yeni nesil teknolojilerle nükleer enerjiye yatırım yapmak yönündedir. Bu kapsamda enerji haritası değişmekte ve enerjide yeni aktörler ortaya çıkmakta, oyun değiştirici büyük değişiklikler meydana gelmektedir.

IRAK RUSYA'YI GEÇECEK

Komşumuz Irak enerji denkleminde çok önemli bir rol oynamaya hazırlanmaktadır. Irak'ın 2030'larda Rusya'nın önüne geçerek dünyanın ikinci büyük petrol ihracatçısı olması beklenmektedir. Irak'taki doğalgaz kaynakları aynen petrolde olduğu gibi paralel şekilde geliştirilmelidir.

YENİ MİLAT OLACAKTIR

Bir diğer gelişme de kaya gazının yaygın şekilde kullanılmasının önünün açılmasıdır. Bu yeni kaynak teknolojik ve çevresel durumlar karşısında rüştünü ispat edebildiği takdirde yeni bir milat olacaktır.Temiz kömür teknolojilerinin geliştirilmesinin zorunluluğu da bir diğer önemli konudur. Zengin kömür kaynaklarına saihp ülkemiz açısından büyük önem arz etmektedir. Yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi de göz ardı edilmemelidir. Yeni kaynakların kullanma yerine kullandığımız kaynakları etkin kullanma da çok önemlidir.Sürdürebilir kalkınma isteyen enerji ülkelerinin sepetinde güneş ve jeotermal gibi enerji kaynakları olmalıdır.

ENERJİ FASLININ AÇILMAMIŞ OLMASI BÜYÜK ÇELİŞKİ

Başta Azeri gazı olmak üzere Kafkasya, Orta Asya doğalgazının taşınması konusunda Türkiye'nin büyük projelerde oynadığı rolün farkındasınızdır. Öte yandan AB'de enerji faslının hala açılmaması büyük bir çelişkidir.Türkiye'nin bölgesel sahiplenme ilkesi içinde ortaklık ve işbirliği içinde projeleri hayata geçirmeyi sürdürecektir. Irak yönetimi ile yaptığımız temaslar bunun çok açık örnekleridir.'
<< Önceki Haber Gül: Irak Rusya'yı bile geçecek! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER