'Türkiye'nin İran konusunda yaptığı en büyük hata'

CHP İstanbul Milletvekili Faik Tunay, başkentteki ‘böcek’ iddiasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

'Türkiye'nin İran konusunda yaptığı en büyük hata'

  • “Ülke olarak İran’ı çok hafife alıyoruz”
  • “Ortadoğu’da İran ve Rusya’nın onay vermediği hiçbir şey gerçekleşemez”
  • Türkiye’nin önemli konuma gelmesini istemiyorlar” 


AK Parti içinde olduğu iddia edilen bazı kişilerin Başbakanlık'taki daire başkanlıklarına böcek yerleştirerek dinleme yaptıkları ve İran için istihbarat topladıkları haberi gündeme bomba gibi düştü. Konuyla ilgili olarak Samanyolu Haber Genel Yayın Yönetmeni Metin Yıkar'ın sorularını cevaplayan CHP İstanbul Milletvekili Faik Tunay, başkentteki ‘böcek’ iddiasıyla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Tunay, İran'ı önemsemeyen bir tutumun hata olduğunu söyledi.

Ülke olarak İran’a gereken önemin verilmediğini söyleyen Tunay, gerek hükümetiyle gerek muhalefetiyle gerekse toplumun önemli kesimlerinde olan kişilerce İran tehdidinin gerekli ölçüde değerlendirilmediğinin altını çizdi. Tunay, İran'ın Birinci Dünya Savaşı sonrası Ortadoğu'da kalemle çizilen devletlerden olmadığını ifade ederek, “Tarihi M.Ö. 4000’lere dayanan ve koca bir imparatorluk olarak bölgede var olmuş olan bu devleti yok saymak en büyük hatadır, ihmalkarlıktır” dedi.

Hükümetin en büyük hatasının bu ihmalkarlık olduğuna değinen Tunay, Ortadoğu’yla ilgili konularda Rusya  ve İran faktörünün hesaba katılmamasının önemli bir eksiklik olduğunu ifade ederek “Bu bölgede İran ve Rusya’nın onay vermediği hiçbir şey gerçekleşemez. Şuan ABD de İran ile kapalı kapılar arkasında görüşmeler yapıyor, mektuplaşmalar gerçekleştiriyor. Ama Türkiye bu alanda tek başına kaldı.” Şeklinde konuştu.

Ortadoğu’da yüzyıllardır sergilenen oyunun aynı olduğunun da altını çizen Tunay, “Bölgede hiçbir ülke bir diğerinin önemli konuma gelmesini istemez. İran da geçmişten gelen süreç boyunca Türkiye’nin bölgede önemli bir güç olmasını istememiştir. Dış politikada ebedi dost olmaz” dedi. 


SAMANYOLUHABER.COM

<< Önceki Haber 'Türkiye'nin İran konusunda yaptığı en büyük hata' Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER