'Pontus soykırımı olmamıştır' diyen bakana 2 suç duyurusu birden


Yunanistan Milli Eğitim ve Din İşleri Bakanı Nikos Filis'in "Pontus soykırımı olmamıştı" sözleri başına iş açtı. Ülkede tepki çeken açıklamaların ardından 2 suç duyurusu birden geldi. Filis'in suç işlemediğini belirten eski Adalet Bakanı Haralambos Athanasiou ise 'Türkiye soykırım yaptı' iddialarının bilimsel değil, siyasi kararlar olduğunu itiraf etti.

Önceki gün bir televizyon programında "Pontus soykırımı olmamıştır" açıklamalarının ardından bir anda ülkenin gündemini oluşturan sözler yargıya taşındı. Filis hakkında bugün 2 suç duyurusunda bulunuldu. İlk suç duyurusu emekli Deniz Kuvvetleri Teğmeni Panayotis Stamatis'ten geldi. Atina Asliye Mahkemesi Savcılığı'na şikayet dilekçesi veren Stamatis, acilen konunun araştırılmasını ve Filis'e ceza verilmesini istedi.

Aynı konuda bir diğer suç duyurusu ise ırkçı Altın Şafak milletvekillerinden geldi. 3 milletvekili, Yunanistan Yüksek Mahkemesi'ne başvurdu. Öte yandan parlamento temsilcileri ile Pontus ve Küçük Asya Rumları da bakana geçen yıl parlamentoda kabul edilen yasa uyarınca hapis ve para cezası verilmesini istedi.

ESKİ ADALET BAKANI: CEZA VERİLEMEZ

Öte yandan bir önceki Adalet Bakanı Haralambos Athanasiou, Filis'in açıklamalarının suç teşkil etmediğini söyledi. Türkiye'nin Pontus, Ermeni ve Küçük Asya Rumlarına soykırım yaptığına ilişkin parlamento kararının bilimsel değil politik bir karar olduğunu itiraf eden Athanasiou, şöyle konuştu: "(Filis'in) Bakan olarak Yunan meclisi tarafından kabul edilen soykırımlara (Pontus, Ermeni ve Küçük Asya) saygı göstermesi beklenirdi. Ancak ondan öte 'ceza verilmeli' gibi açıklamalar -hukukçu olduğum için adil olmak durumundayım- suç kanıtı değildir. Çünkü bu eleştirisi bilimseldir ve kötü niyetli değildir. Şiddet eylemine teşvik etmiyor. Siyaseten lanetlenebilir. Ancak politika başka, suç başkadır."

FİLİS NE DEMİŞTİ?

Nikos Filis, önceki gün katıldığı bir televizyon programında yaptığı açıklamada şunları söylemişti: "Yıllar önce gazeteci olarak çok sayıda tarihçi ve uluslararası uzmanın görüşüne katılarak Pontus Hellenizmi'ne soykırım yapılmadığına ilişkin açıklama yaptım. Kan dökülerek yapılan 'etnik temizlik' ile 'soykırım' arasında bir ayrım yaptık. Bu, Jön Türklerin vahşetinden çeken Pontusluların acısını ve dökülen kanı tanımadığımız anlamına gelmez. Bu başka bir şey. Bilimsel anlamda soykırım başka bir şey. Farklı görüşler var. Yunan devleti soykırım gününü tanıyor. Ancak soğukkanlı ve bilimsel olarak ele alınırsa ne kadar kanlı da olsa etkin temizlik başka şeydir, soykırım başka şey." CİHAN
<< Önceki Haber 'Pontus soykırımı olmamıştır' diyen bakana 2 suç... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER