Prof. Dr. Akpolat: Hipertansiyon tedavisi geçmişe kıyasla oldukça kolay


Nefroloji uzmanı Prof. Dr. Tekin Akpolat, hipertansiyonun tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu belirterek, "Tansiyon aletlerinin yaygınlaşması sonucu evde kan basıncı ölçümünün artması ve ilaçların yan etkilerinin azalması nedeniyle günümüzde hipertansiyon tedavisi, geçmişe kıyasla oldukça kolay." dedi.

Prof. Dr. Akpolat, hipertansiyon hakkında açıklamalarda bulundu. Erişkinlerin en sık karşılaştığı kronik hastalıkların başında geldiğini, Dünya'da yaklaşık 1 milyar 500 milyon kişide görüldüğünü kaydeden Akpolat, Türkiye'de ise sayının yaklaşık 15 milyon olduğunu belirtti. Türkiye'de hipertansiyonu olan her iki kişiden birinin, bunun farkında olmadığını vurgulayan Akpolat, farkında olup ilaç kullanan hastaların da yaklaşık yarısının kan basıncının kontrol altında olmadığına dikkat çekti. Tekin Akpolat, "Halbuki günümüzde hipertansiyon, tedavi edilebilir bir hastalıktır. Tansiyon aletlerinin yaygınlaşması sonucu evde kan basıncı ölçümünün artması ve ilaçların yan etkilerinin azalması nedeniyle günümüzde hipertansiyon tedavisi, geçmişe kıyasla oldukça kolay." şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Akpolat, kan basıncını kontrol altına almaya engel olan durumları ise şöyle sıraladı: "İlaç kullanmaktan kaçınmak. İlacın yan etkilerini doktora anlatmamak. Kan basıncı kontrol altına alınınca, 'Acaba ilaç gerekli mi?' diye denemeler yapmak. Tansiyon ölçüm aletinin hatalı olması. Tansiyon ölçmeyi bilmemek. Hatalı bitkisel ilaç kullanımı. Doktorla konuşmadan ilaç sayısını veya dozunu azaltmak. Hipertansiyonun sebebinin araştırılmaması. Başka bir hastalık sebebiyle kullanılan ilacın, kan basıncını yükseltmesi. Fazla ekmek yemek. Farkında olmadan aşırı tuz almak. Dışarıda yemek yerken özel isteklerde bulunmamak. Yüksek tansiyonun belirti vermemesi. Tansiyonun yüksek kalmasını kabullenmek. 'Bünyem yüksek tansiyona alışmış.' diye düşünmek."

Akpolat, hipertansiyon hastaları yeterli ve doğru bilgi sahibi olduğu takdirde kan basıncının kontrol altına alınmasına engel olan durumların çok hızla düzeltilebileceğini belirterek, "Kan basıncı kontrolünde hedef, sağlık merkezi ölçümlerinde 140/90 mmHg'nın altı ve ev ölçümlerinde 135/85 mmHg'nın altıdır. Kan basıncının 2 mmHg bile düşmesi, hasta için bir kazançtır. Hipertansiyon tedavisinde hastaya özel çözümler üreterek, kan basıncı kontrolünde bir haftada gibi kısa sürede iyileşmeler sağlanabilir." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Prof. Dr. Akpolat: Hipertansiyon tedavisi geçmişe kıyasla... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER