Rekolteden memnun olan fıstık üreticisini fiyat endişelendiriyor

Rekolteden memnun olan fıstık üreticisini fiyat endişelendiriyor

Türkiye'deki fıstığı yaklaşık yüzde 40'ını üreten Şanlıurfalı üreticiler bu yıl ki rekolteden memnun. Geçen yıl don nedeniyle neredeyse hiç ürün alamayan üretici bu yıl ki verimin yüksek olduğunu belirtiyor. Ancak toptan fiyatı 26 liraya kadar yükselen kuru fıstık fiyatı 16 liraya kadar düştü. Üretici fiyatların daha da düşmesinden endişe ediyor.

Fıstık üreticisi Hamza Aktaş, "Fıstık iki yılda bir ürün verir. Geçen yıl ürün yılı idi ancak don vurdu, hiç ürün alamadık. Bu yıl verimin iyi olduğunu düşünüyoruz. Henüz ürünümüzü toplamadık fakat 3 yıl önce 4 ton tutan fıstık bahçemin bu yıl 5 tonu aşmasını bekliyorum. Umarım fiyatlar da daha fazla düşmez." dedi.

Fiyatların yarı yarıya düşmesinden endişe duyduklarını aktaran Fevzi Demir isimli çiftçi ise "Fıstık rekoltesinde yaklaşık yüzde 30 artış bekliyorum. Ancak geçen yıl kuru fıstık fiyatı 30 liraya dayandı. Şimdi ise toptan fiyatına 16 liraya indi. Hemen hemen fiyat yarı yarıya düştü. Fiyatlar yüksek olsaydı geçen yıl yaşanan don felaketinin zararını belki telafi ederdik. Ama görünen o ki fiyatlar yarı yarıya düşecek." şeklinde konuştu.

Fıstık toptancısı Mahmut Kara da geçen yıl satacak fıstık bulamazken bu yıl alış ve satışların ciddi oranda arttığını kaydetti. Kara, "Geçen yıl ne satan vardı ne de alan. Piyasada fıstık olmadığı için stokçular elindeki fıstıkların fiyatını yükseltti. 28 liraya kadar fiyatlar çıktı. Ama işyerlerimiz boştu, piyasa çok durgundu. Öyle ki hiç alış veriş yapmadığımız haftalar oldu. Bu yıl geçen yılın aksine piyasa hareketli." ifadelerine yer verdi. CİHAN

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER