Romanya'da iki televizyon kanalı binasına haciz şoku


Romanya'da aynı gruba bağlı yayın yapan iki televizyon kanalından, vergi borcu nedeniyle 5 gün içinde bulundukları binadan ayrılmaları istendi. Sosyal Demokrat Parti (PSD) lideri Liviu Dragnea, Başbakan Dacian Ciolos'dan konuyla ilgili açıklama istedi.

Romanya'nın çok izlenen kanallarından olan, haber kanalı Antena 3 ile genel yayın yapan Antena 1 kanalları haciz şoku yaşıyor. Romanya Ulusal Maliye Ajansı (ANAF) bugün Antena TV kanallarına yaptığı bildirimle kanal binalarını 5 gün içinde boşaltmalarını istedi. 2014 yılına ait haciz kararının bulunduğunu açıklayan ANAF, kanal binalarının 5 gün içinde boşaltılmasını istedi.

ANAF yaptığı açıklamada GRIVCO grup üyesi kanalların sahibi Dan Voiculescu hakkında yürütülen vergi kaçakçılığı davası sonucunda binaların haczedildiğini, kanala el koymanın söz konusu olmadığı ifade edildi. ANAF, 5 gün içinde binalar boşaltılmazsa kanalın işgalci duruma düşeceğini bildirdi. Söz konusu kararın, ANAF başkanının değişmesinin hemen ardından gelmesi dikkat çekti.

ANAF'ın yaptığı bildiri sonrası birçok siyasi, kararın demokrasi ve bilgi edinme özgürlüğünün ihlali olarak yorumladı. PSD lideri Liviu Dragnea, Başbakan Dacian Ciolos'un cevaplaması için meclise soru önergesi sundu. Aynı zamanda Senato Başkanı Calin Popescu-Tariceanu da kararı demokrasiye vurulmuş bir darbe olarak nitelendirdi. Anayasanın 111. maddesine göre soru öneresi verilebileceği ve hükümet adına maliye bakanının bu soruyu cevaplaması gerektiğini söyledi. Meclis başkanı bu şekilde bir haczi basına ve insanların habere ulaşmasına yapılmış bir saldırı olarak nitelendirdi.

Vergi kaçakçılığı nedeniyle 2014'te 10 yıl hapis cezası alan iş adamı ve medya patronu Dan Voiculescu'nun devlete ödemesi gereken 60 milyon Euro'nun 33 milyon Euro'luk kısmı el konulan mal varlığının satışı yoluyla tahsil edildi. CİHAN
<< Önceki Haber Romanya'da iki televizyon kanalı binasına haciz şoku Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER