Rus yazar Felgenhauer: Kötü senaryo ihtimali artıyor


Rusya'nın ünlü dış politika yazarı Pavel Felgenhauer, "Rus destekli güçlerin Türk sınırına yaklaşmaya devam edeceği görülüyor. İki ülkenin barışması için de gayret yok. Erdoğan başkanlık için referanduma gidecek. Eğer kazanır ve devlet başkanlığına fiili olarak geçerse o zaman ilişkilerin daha da bozulacağını tahmin edebiliriz." diye konuştu.

ABD'nin başkenti Washington'da Avrasya konularındaki çalışmalarıyla tanınan Jamestown Foundation düşünce kuruluşunun önemli analistlerinden ve Rusya'nın önde gelen bağımsız gazetesi Novaya Gazeta'nın dış politika yazarlarından Pavel Felgenhauer, Rusya'nın Suriye'deki planları ve Türkiye ile krizin gidişatını Cumhuriyet Gazetesi'nden İlhan Tanır'a değerlendirdi.

Rusların Suriye'deki öncelikli hedefinin Esad'ın sivil savaşı kazanmasına imkan sağlamak olduğunu belirten Felgenhauer, "Rusya'nın ilk hedefi kuzeyde Suriyeli muhalifleri yenilgiye uğratmak, onları sınırın dışına Türkiye'ye itelemek. Ruslar şu an Lazkiye'nin kuzeyini daha tehlikeli görüyorlar. Çatışmalar giderek Türkiye sınırına yaklaşıyor çünkü Ruslar o bölgede ilerliyor. Çatışmalar Türkiye sınırına, İdlib çevresine geldikçe de zaten güdümsüz olan Rus bombalarının Türkiye tarafına düşme ihtimali daha da çok artacak. Bu da Rus ve Türk güçleri arasında daha çok gerginliğe neden olabilir. Türkiye'nin desteklediği Suriyeli isyancılar ile Rusların desteklediği Esad yanlısı güçlerin arasında da çatışma artacak. Lazkiye'nin kuzeyi ile İdlib bölgelerinin Rus-Türk çatışması için gerçek bir 'flash point' olduğunu görmek gerekiyor. Saldırı harekatı yavaş çünkü Lazkiye'nin kuzeyi dağ ve ormanlarla kaplı yani saha koşulları zor. İlerleme kaydetmek kolay değil. Rus ve Suriye kuvvetleri 'vacuum' gibi barbarik bombalar kullanıyorlar. Bu güdümsüz bombaların Türk tarafına düşmesi de Türk ordusu için müdahale sebebi olabilir." dedi.

Çatışmaların artması halinde kötü senaryonun ihtimalinin arttığı söyleyen Felgenhauer, "Rus Savunma Bakanlığının verdiği brifing, Rus destekli güçlerin Türk sınırına yaklaşmaya devam edeceğini gösteriyor. İki ülke arasında aynı çirkin retorik, ağır karşılıklar devam etmesine rağmen aranın bulunması için bir gayret de gösterilmiyor. Ruslar, kuzeydeki bu isyancıları Türk sınırına ve sonra da Türkiye'ye itelemek hedefinde. Yerel Esad yanlısı güçler, Şii ve Hizbullah güçleri de Türkiye sınırına yakın ve Türkiye destekli gruplarla çatışmaları artırabilir." ifadelerini kullandı.

CİHAN
<< Önceki Haber Rus yazar Felgenhauer: Kötü senaryo ihtimali artıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER