Safranbolu lokumu yeni bir tat ile buluştu

Safranbolu lokumu yeni bir tat ile buluştu

Karabük'ün Safranbolu ilçesinde üretilen dünyaca meşhur lokumlarına bu bayram yeni bir çeşit ilave edildi. Belçika'da çikolata üzerine akademik eğitim alan Mesut Kırımlı, memleketi Safranbolu'da içinde hiçbir katkı maddesi olmayan dut pekmezli lokumları, sadece kakao yağından üretilen ve içinde bir katkı maddesi olmayan Belçika el yapımı çikolatalarla kapladı.

Geleneksel şekilde üretilen Safranbolu lokumlarına ilk defa kendilerinin geliştirdiği bir sistemle kaplama yaptıklarını belirten girişimci Mesut Kırımlı, "Bizim ürettiğimiz çikolata kaplı lokumlarımızın diğerlerinden farklı özellikleri var. Bu özelliklerden biri gerçek çikolata kullanmamız ve diğer bir özelliği de zırhlanma diye tabir ettiğimiz ve kendimiz tarafından geliştirilen kaplama sistemi; çikolatanın tadı ile lokumun tadı kesinlikle birbirine karışmıyor. Çikolata kısmını yerken çikolata tadı, lokumunu yerken lokum tadı alınmış oluyor." dedi.

LOKUM COĞRAFİ BÖLGE TESCİLLİ

Kullanılan lokumun bir özelliği olduğunu ve Safranbolu lokumunun coğrafi bölge tescili olduğunu belirten Kırımlı, şu bilgileri verdi: "Safranbolu lokumu sadece Türkiye'de değil dünyada bir isim yapmış lokumdur. Bu lokumları yine dünyada isim yapmış Belçika el yapımı çikolatalarla kaplıyoruz. Böylece Avrupa'nın meşhur olan çikolatası ile Asya'nın meşhur lokumunu birleştirip, Avrupa ile Asya'yı tat konusunda da birleştirmiş olduk."

Dut pekmezli lokumu halkın damak tadına çikolata kaplı olarak sunduklarını belirten Kırımlı, sözlerini şöyle tamamladı: "Safranbolu'da genellikle çifte kavrulmuş Antep fıstıklı lokumlar çikolata ile kaplanır. Biz ise geliştirdiğimiz sistemle belirttiğim gibi lokumunun tadını çikolata ile karıştırmadan her türlü lokumu çikolata ile kaplıyoruz. Bunlardan biri de Safranbolu'da yetişen dutlardan yapılan ve ilk defa üretilen dut pekmezli lokumunu çikolata ile kapladık. Çikolata ile kapladıktan sonra yine ilçemizde yetişen cevizlerle üzerlerini süsledik. Dut pekmezlerimizin içinde kesinlikle hiçbir katkı maddesi bulunmamaktadır. Tamamen köylerimizde geleneksel şekilde üretilmektedir. Bu lokumu ilçemize bayram nedeniyle gelen misafirlerimizin ve yöre halkının damak zevkine sunduk." CİHAN
<< Önceki Haber Safranbolu lokumu yeni bir tat ile buluştu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER