"Sağlık alanında çalışanlara yönelik şiddette artış var"


Kayseri İl Sağlık Müdürü Dr. İsmail Kılıç, sağlık çalışanlarına yönelik şiddette bir artış olduğuna işaret etti. Kayseri'de, 3 yıl içinde 575 sağlık çalışanının şiddete maruz kaldığını aktaran Kılıç, sağlık çalışanlarının en çok Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde şiddet gördüğünü kaydetti.

Kılıç, "Bakanlığımız sağlıkta şiddetin önlenmesi, şiddete karşı gerekli cezai yaptırımların uygulanması ve mağdur personele hukuki yardım yapılması için gerekli yasal düzenlemeleri hayata geçirmiş, 'sağlıkta şiddete sıfır tolerans'ını ilke edinerek Beyazkod sistemini kurmuş ve sağlık personeline hukuki yardım sağlamaya başlamıştır." dedi.

Sağlık kurumlarında hastalar, hasta yakınları, meslektaşlar gibi farklı birçok kaynaktan doğan şiddetin ortaya çıkışında yine birçok etkenin rol oynandığını belirten Kılıç, konuyla ilgili açıklamasında şunları dile getirdi: "Sağlık kurumlarındaki şiddet az oranda biliniyor. Sadece yaralanma gibi ciddi olaylar şiddet olarak algılanıyor. Medyada, sağlıkta şiddet sadece ölüm veya ciddi yaralanma olduğunda yer veriliyor. Bakanlığımızca kurulan Beyazkod sistemi neticesinde sağlık kurum ve kuruşlarında kurulan çalışan güvenliği birimleri yaşanan şiddet olaylarını kayıt altına almakta ve yaşanan şiddet olayları adli makamlara bildirilmektedir. Adli makamlarca bu olaylar soruşturularak şiddet uygulayanlar hakkında kamu adına ceza davaları açılmaktadır. Hukuki yardım talep eden Sağlık Bakanlığı personellerine Kayseri Sağlık Müdürlüğünde görev yapan Bakanlığımız avukatlarınca hukuki yardım sağlanmakta ve ceza dosyaları avukatlarımız tarafından takip edilmektedir. Beyazkod bildirimlere ilişkin açılan davalar genellikle hakaret, tehdit ve yaralama suçlarına ilişkindir. Sağlık çalışanlarının en çok mağdur olduğu suç tipi ise hakaret suçudur. Şiddet uygulayanlara karşı açılan ceza davalarının tamamına yakınında şiddet uygulayanlar hüküm giymiş ve cezalandırılmışlardır. Çalışanlarımızın yani sağlık personelimizin güvenliği bizim için çok önemlidir." CİHAN
<< Önceki Haber "Sağlık alanında çalışanlara yönelik şiddette artış... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER