Sağlık-Sen üyeleri Sağlık Bakanlığı'nı protesto etti


MANİSA (CİHAN)- Sağlık-Sen Manisa Şubesi, 112 Acil Sağlık hizmetlerinde çalışmak üzere taşeron üzerinden hizmet alımı yapmak isteyen Sağlık Bakanlığı'na tepki gösterdi. Sağlık-Sen üyeleri, Manisa Organize Sanayi Bölgesi (MSOB)'nde bulunan 112 Komuta Merkezi önünde basın açıklaması yaptı. Üyeler, "112 hizmeti taşeronlaşamaz", "Bakanlık taşerondan vazgeç" gibi sloganlar attı.

Sağlık-Sen Manisa Şube Başkanı Mustafa İrğat, kamuda tek tip istihdamı savunduklarını ve sözleşmeli kamu görevlilerinin kadroya geçmesine öncülük ettiklerini söyledi. Vekil ebe hemşireler, kamu dışı aile sağlığı merkezi çalışanları ve 4/C'liler kadro beklerken Sağlık Bakanlığı'nın acil sağlık hizmetleri için taşeron üzerinden hizmet alımı yapacak olmasının kabul edilebilir bir durum olmadığını belirtti. Kamu hizmetlerinin kadrolu kamu görevlisi tarafından verilmesi gerektiğini ifade eden İrğat, "Sağlık gibi hayati bir konu bu temel ilkeden uzak görülerek taşeron üzerinden hizmet alımına gidilmesi, emek sömürüsünü teşvik etmektedir. Ayrıca aynı ambulanstaki aynı okul mezunu iki çalışandan birinin taşeron, diğerinin kadrolu olması, iş barışını olumsuz yönde etkileyecek önemli bir faktördür. Bozulan iş barışı ise sağlık hizmetlerinin kalitesinin düşmesine veya hasta ile çalışan arasındaki ilişkinin olumsuz yönde etkilenmesine neden olabilecektir. Sağlık Bakanlığı'nda yıllık her branştaki toplam istihdamın 12 binlerde olması, farklı branşlardaki açığı karşılamakta yetersiz kalmaktadır. Sağlık hizmetlerinde personel açığı taşeron eliyle değil, kadrolu istihdam yapılarak çözülmelidir. Devlet eliyle kayıtdışılık ve emek sömürücülüğü yapılması kararından en kısa sürede vazgeçilmelidir." dedi.

Sağlık Bakanlığı'na çağrıda bulunan İrğat, "Taşeron eliyle hizmet alımından vazgeçmesi, kadrolu kamu görevlisi alarak hem işsizliğin azaltılmasına katkı sunması hem de hizmet sunumunda kaliteyi yükseltmesi gerekmektedir. Bir kamu görevlisinin görevi başındaki sorumlulukları yasayla belirlenmişken taşeron üzerinden bu hizmeti görenlere yüklenebilecek sorumluluklar, ne kadar yerine getirilecektir? Dünyada hastane öncesi sağlık hizmetlerinde gelişimini tamamlamış tüm ülkeler, güçlü ve etkin ambulans ekipleri oluşturmak için sürücülük görevini de sağlık personeline yaptırmaktadır. Ülkemizde de bundan on yıl önce bu sisteme geçilmiş ve bakanlık tarafından oluşturulan meslek tanımları buna göre belirlenmiştir. ATT ve paramediklerin, asli görevleri yanında ambulans sürücülüğü yapma görevi de vardır. Ambulans sürücülüğü, sağlık profesyonelliği ve bilimsellik gerektiren bir unsurdur ve asli görevin bir parçasıdır. Asla bir alt hizmet değildir ve taşeronlaşmamalıdır. Sürücülükle ilgili mevcut sorunları, şoför alarak çözmek mümkün değildir. Aksine bu uygulama, sorunları daha da derinleştirecektir. Ambulans sürücüleri, ayrıca bir şoför alımına gitmeden, devlet memuru kadrosuyla ATT ve paramediklerin bu görevlerde istihdam edilmesiyle alınmalı ve sürücülükle ilgili mevcut sorunların giderilmesinde gerekli eğitim, altyapı hazırlıkları ve mevzuat değişiklikleri yapılmalıdır." dedi. CİHAN
<< Önceki Haber Sağlık-Sen üyeleri Sağlık Bakanlığı'nı protesto etti Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER