Anne-babalara hayati uyarı!

Bebekle aynı yatakta uyumanın ani bebek ölümü sendromu riskini 5 kat artırabileceği belirlendi.

Anne-babalara hayati uyarı!

İngiltere'de yapılan araştırmada, yaklaşık 1500 ani bebek ölümü sendromu  vakası incelendi.

         Araştırmaya imza atanlardan Bob Carpenter, hesaplamalara göre yatağı  paylaşmaktan kaçınmanın İngiltere'deki 300 ani ölümden 120'sini önleyebileceğini  vurguladı.
         İlk 6 ay, bebeğin ebeveynle aynı odada bulanan bir beşik ya da karyolada  uyumasının daha güvenli olabileceğini belirten bilim adamları, ayrıca erken ölüm  riskini azaltmak için hamilelikte anne ve babanın sigarayı bırakması, bebeğin  bulunduğu odada sigara içilmemesi, kanepe ya da koltukta da bebekle uyunmaması,  bebeğin çok sıcak tutulmaması ve başının açık bırakılması önerilerinde de  bulundu.

         Bilim adamlarından Francine Bates de bazı ebeveynlerin bebekleriyle  uyumak istediğini, bu seçimi desteklediklerini ancak yeni anne ve babanın bebekle  aynı yatağı paylaşmanın risklerini bilmesi ve bu yönde önlem alması gerektiğini  ifade etti.

         Araştırma, İngiliz Tıp Dergisi'nde (BMJ) yayımlandı.
         Daha önce Avustralya'da yapılan bir araştırma, 1 yaşın altındaki  bebeklerin bilinmeyen sebeplerle aniden ölmelerini tanımlayan ani bebek ölümü  sendromunun (ABÖS-SIDS) nedenlerinden birinin, bebeklerin rüyalarında kendilerini  ana rahminde görmeleri ve nefes almayı kesmeleri olduğunu göstermişti.
         
<< Önceki Haber Anne-babalara hayati uyarı! Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER