Göz bankası geliyor

Güneydoğu’un ilk göz bankası merkezi açıldı

Göz bankası geliyor

Güneydoğu’un ilk göz bankası merkezi Gaziantep’te açıldı. İl Sağlık Müdürlüğü’nde gerçekleştirilen ruhsat töreninde, Sağlık İl Müdürü Metin Karakök, bölgede merkezin tek olduğunu ve büyük hizmetlere imza atacağını ifade etti. 

Göz bankası ruhsat teslim törenine Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen, Sağlık İl Müdürü Prof. Dr. Metin Karakök, Halk Sağlığı Müdürü Mustafa Tanrıverdi, Kamu Hastaneler Genel Sekreteri Kadir Çağlar Çatak ve Göz Bankası Sorumlusu Opr. Dr.Yusuf Koçluk katıldı. Gaziantep Sağlık Müdürü Prof. Dr. Metin Karakök, göreve başladıkları ilk günden beri göze çarpan en büyük eksikliğin kornea nakil merkezi olduğunu ifade etti. Karakök, “Bölgede tek olan bir merkez. Koordinasyonu Adana’da yapılıyor, büyük bir hizmete vesile olacak. Göz bankasının Dr. Ersin Arslan Hastanesi’nde açılmasına karar verdik. İlimize ait tüm hastane yöneticilerinin hastane morglarını, göz bankasında yetkilendirilmiş personeline açmasını istiyoruz. Gerekli kolaylığı sağlamaları gerekiyor ve bunun için izne gerek yok. Göz bankası merkezimizin bölgemize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi. 

Vali Yardımcısı Mehmet Taşdöğen ise Türkiye’de göz bankası merkezinin 16 ilde ve 31 merkezde ruhsatlandırıldığı bilgisini vererek, bu iller arasına Gaziantep’in de katılmasının mutluluk verici olduğunu ifade etti. Türkiye’de yaklaşık 10 bin kişinin göz nakli beklediği bilgisini veren Taşdöğen, açılan göz bankası merkezi ile önemli bir sorunun çözüme kavuşacağına inandığını dile getirdi. 

Göz Bankası Sorumlusu Opr. Dr.Yusuf Koçluk, kornea nakli bekleyen, ışığa kavuşmak isteyen çok sayıda vatandaş olduğuna dikkat çekerek, kornea naklinin toplumda yanlış anlaşıldığını dile getirdi. Koçluk, “Göz nakli ve kornea naklinin aynı şey olduğunu düşünen vatandaşlarımız var. Aslında günümüz teknolojilerinde göz nakli henüz mümkün değildir. Halk arasında göz nakli olarak bilinen kornea naklidir. Kornea ise gözün ön tabakasını oluşturan ve ışığın büyük bir kısmının kırılıp arka sinir tabakasına geçmesine sebep olan ilk giriş kapısı diyebiliriz. Gördüğüm kadarıyla göz naklinde, gözün tamamı vericiden alınıyor gibi söylemlerde bulunuluyor. Böyle bir şey söz konusu değil.” diye konuştu. 

CİHAN
<< Önceki Haber Göz bankası geliyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER