Oruç tutanlar sağlıklı beslenmek için nelere dikkat etmeliler?

Bütün Müslüman aleminin 1 yıl boyunca özlemle beklediği Ramazan Ayı nihayet kapımızı çaldı. 1 ay boyunca sürecek olan huzur iklimini sağlıklı bir şekilde geçirebilmek için uzmanlar önemli uyarılarda bulunuyor..

Oruç tutanlar nasıl beslenmelidir?

Mübarek Ramazan ayının gelmesiyle birlikte en çok dikkat edilmesi gereken konulardan biri de beslenme şekli. Oruç tutanların nasıl beslenmesi gerektiğiyle ilgili uzmanlar çeşitli tavsiyelerde bulunuyor.

Samanyoluhaber.com'a özel konuşan Fatih Üniversitesi Sema Hastanesi'nden Obezite, Diyabet, Tiroid Hastalıkları Merkezi Sorumlusu Yrd. Doç. Dr. Halil Kutlu Erol 'Oruç tutanlar sağlıklı beslenmek için nelere dikkat etmeliler?' sorusuna cevap verdi.

"Oruç tutanlar özellikle şunu bilmeliler: Sahursuz oruç tutulmaz. Zaten sünnete uygun olan da budur."
diyen Erol, şöyle devam etti: "Hiç sahura kalkmadan veya kalkıp sadece bir bardak su içerek oruç tutmak sağlık açısından uygun değildir. Bazı kişiler sıkıntı çekmediğini tutabildiklerini söylerler. Ancak bu geçici bir yanılgıdır. Çünkü vücut gün içinde ihtiyaç duyduğu gıdaları kaslardan alır ve bu da genel sağlığı bozucu bir durumdur. Vücutta sıvı kaybı da olacağı için halsizlik, yorgunluk, baş ağrıları görülebilir. Dolayısıyla vücudun genel dengesini bozmamak için sahur çok önemlidir. Sahurda tüketilen gıdaların tercihi de önemlidir. Sahurda kahvaltı yapılmasını öneriyoruz. Protein ağırlıklı bir menü gün içinde açlık hissini azaltacaktır. Sağlıklı ve tok tutacak gıdalarla yapılacak bir sahur mevcut kilonun korunmasını hatta biraz da porsiyonlar küçültülürse kilo kaybını getirecektir. Ancak hep söylüyoruz oruç tutmak kilo verme yöntemi değildir. Oruç tutarım tek öğün beslenir zayıflarım diye düşünmek çok sık karşılaştığımız bir durum. Kesinlikle yanlış olduğunu belirtmek istiyorum. Ramazandan önce bu güzel ibadet için hazırlık yapılması gerekir. Yeterince sıvı almak gerekir. Bizce en sağlıklısı ramazan öncesi ideal kiloya inmek ve ramazanda bu kiloyu korumak çok daha doru olacaktır. Bayramı da unutmamak lazım. Bayramlar kilo kontrolünün bozulduğu zaman dilimlerinden. Tüm bu şartlar altında bizim tavsiyemiz dengeli ve yeterli beslenme programına uyarak uzman doktor ve diyetisyen kontrolünde sağlıklı bir ramazan geçirmek mümkün."
<< Önceki Haber Oruç tutanlar sağlıklı beslenmek için nelere dikkat... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER