Şahin: Yeni anayasanın başkanlık tartışmaları gölgesinde kalmamasını dilerim


AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Karabük Milletvekili Mehmet Ali Şahin, yeni anayasa ve başkanlık sistemi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Yeni anayasanın başkanlık tartışmalarının gölgesinde kalmamasını dilediğini belirten Şahin, "1982 Anayasası'nın baştan sona özgürlükçü bir anlayışla sivil bir anlayışla yeniden yazılmasına ihtiyaç var. Nihayet başkanlık sistemi idari bölümle ilgili bir öneridir. Bu da yeni bir anayasanın ona yakın başlığından bir tanesidir dolayısıyla başlıklardan bir tanesine takılıp kalmayalım çünkü diğer başlıklar da Türkiye için son derece önemli düzenlemeler içermektedir." diye konuştu.

1 Kasım Milletvekili Genel Seçimi'nin ardından, 26. dönemde görev yapacak milletvekillerinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde (TBMM) kayıt işlemleri devam ediyor. Meclis Şeref Holü'nde kurulan masalarda Mehmet Ali Şahin kaydını yaptırdı. Şahin, kayıt işlemleri sonrası basın mensuplarına açıklamalarda bulundu.

Bir gazetecinin, 'Avrupa Birliği ilerleme raporu yayınlandı. Medya ve yargı bağımsızlığına ilişkin ciddi eleştirilen yer alıyor. Nasıl değerlendiriyorsunuz?' sorusuna Şahin, "Raporu henüz okumuş değilim. Sorunuz üzerine söyleyeceğim şey şudur. Avrupa Birliği ilerleme raporları müzakere halindeki ülkeleri genellikle eleştirel şekilde hazırlanır. Eğer orada bizim dikkate almamız gereken tespitler varsa yeni hükümet olarak mutlaka o tespitler değerlendirmeye alınacaktır." cevabını verdi.

'Sizce var mı?' sorusuna karşılık Şahin, şunları kaydetti: "Okumadım. Okumadığım için bir şey söyleyemeyeceğim. Ancak biz ifade özgürlüğü basın ve yayın özgürlüğü alanlarında iki şeyi birbirine karıştırıyoruz. Düşünce ve ifade özgürlüğü basın özgürlüğü sınırsız değildir. Hiçbir ülkede sınırsız değildir. Bizim ülkemizde de sınırsız değildir. Eğer siz kötü amaçlar için bu özgürlükleri kullanıyorsanız, bunun mutlaka karşılığı olacaktır. O bakımdan bu raporları hazırlayan kişilerin Türkiye'nin uğraştığı bir takım sorunları da göz önünde bulundurarak, bir takım örgütlerin ülkemize karşı giriştiği saldırıları da göz önünde bulundurarak insafla hazırlanması beklenir. Yoksa Türkiye Cumhuriyeti devleti kurumları özgürlükleri kısıtlamadan yana değil bilakis bu özgürlük alanlarını daha da genişletmeden yanadır. Ama önümüzdeki süreçte ben inanıyorum ki, Türkiye Avrupa Birliği İlerleme Raporları'na da yansıyan bir takım eleştirileri önemli ölçüde ortadan kaldıracak adımları da atacaktır."

Başta bir gazetecinin, 'Suriye'ye bir kara harekatı var mı?' sorusuna ilişkin Şahin, şu ifadeleri kullandı: "Bilmiyorum. Türkiye'nin bu tek başına vereceği bir kararla olacak olan bir adım değil. Mutlaka Suriye'de bir an önce iş barışın sağlanması bakımından ve oradaki başta DEAŞ örgütü olmak üzere onun tasfiyesi bakımından böyle bir harekata gerek olup olmadığı herhalde uluslararası düzeldede görüşülecektir. Bizim bu konuya ilişkin yaklaşımımız her halde bu bağlamda olacaktır diye değerlendiriyorum."

ORMAN İÇERİSİNDEKİ BİR AĞACA TAKILIP KALMAMALIYIZ

'Yeni anayasa var 26. dönemde. Başbakan bir açıklama yaptı; 'Öncelik olarak yeni anayasada, Türkiye'nin ihtiyacı olan konular ele alınacak alacak. Başkanlık sistemi ise sonra' dedi. Siz neler söylersiniz?' sorusuna Şahin, şu cevabı verdi: "Başbakanımızın bu tespiti benim de iştirak ettiğim bir tespittir. Yeni anayasa ihtiyacı Türkiye'nin yıllardır hep gündemde olan bir konudur. Nitekim 24. dönemde 2 yılı aşkın bir süre yeni anayasa yapım çalışmaları yaşandı ben de o komisyonda idim. Şu anda da yeni bir anayasa tekrar gündemde bu yeni anayasanın başkanlık tartışmalarının gölgesinde kalmamasını dilerim. Çünkü ormanı bir bütün olarak görmeliyiz. Orman içerisindeki bir ağaca takılıp kalmamalıyız diye düşünüyorum."

!Önceliğimiz başkanlık değil mi diyorsunuz?' sorusu üzerine Şahin, şöyle konuştu: "Çünkü 1982 Anayasası'nın baştan sona özgürlükçü bir anlayışla sivil bir anlayışla yeniden yazılmasına ihtiyaç var. Nihayet başkanlık sistemi idari bölümle ilgili bir öneridir. Bu da yeni bir anayasanın ona yakın başlığından bir tanesidir dolayısıyla başlıklardan bir tanesine takılıp kalmayalım çünkü diğer başlıklarda Türkiye için son derece önemli düzenlemeler içermektedir."

'Meclis'te yeni anayasa ile ilgili nasıl bir yöntem izlenecek?' diye sorulması üzerine Şahin, şu açıklamalarda bulundu: "Başbakanımız, Genel Başkanımız açıkladı. Siyasi parti liderleri ile bu bağlamda görüşmeler yapılacak. Bu görüşmelerin sonucunu da bir görelim. Umutlu olmaya çalışıyorum ancak geçmiş deneyimleri de göz önünde bulundurunca bir takım zorluklarımızın olduğunu da itiraf etmek durumundayım."

'Uzlaşma komisyonu önerisiyle gidecek mi Başbakan?' sorusuna Şahin, "Onu bilmiyorum. Henüz bu konuyu kendi aramızda görüşmedik. Daha öncede Meclis Başkanımız inisiyatif almıştı Cemil Çiçek Bey. Yeni dönemde ne olur onu hep birlikte göreceğiz." dedi.

'Çözüm süreci ile ilgili yol haritası değişti. HDP ve İmralı'nın muhatap alınmayacağı ifade edildi. Ömer Çelik'in bir açıklaması var İmralı ile görüşülebilir. Sonra düzeltti 'devlet kurumları olarak' diye. Sizin bu konudaki değerlendirmeleriniz nedir?' sorusuna ise Şahin şu yanıtı verdi: "Benim katıldığım partimizle ilgili toplantılarda bu konuyu görüşmüş değiliz. Ancak hissettiğim izlediğim kadarıyla bu sorunu yeni dönemde çözmek için tek muhatap değil özellikle bölgedeki başka kanaat önderleri sivil toplum örgütleri olmaz üzere siyasi partiler olmak üzere geniş bir yelpazede soruna çözüm arayışının çok daha isabetli olacağı kanaatindeyim. HDP'de bunlardan biri olabilir sadece. İmralı muhatap olur mu, olmaz mı? Bu tabii gelişmelere bağlı." CİHAN
<< Önceki Haber Şahin: Yeni anayasanın başkanlık tartışmaları gölgesinde... Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER