Şair Hilmi Yavuz: Türkiye'de nitelikli okur sayısı azaldı


İpek Üniversitesi'nde her hafta düzenli olarak gerçekleştirilen 'Hilmi Yavuz ile Edebiyat Sohbetleri'nde konuşan ünlü Şair ve Yazar Hilmi Yavuz, Türkiye'de nitelikli okur sayısının giderek azaldığını söyledi.

İpek Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından düzenlenen Hilmi Yavuz ile Edebiyat Sohbetleri söyleşi serisinin bu haftaki konusu 'Edebiyat ve Felsefe' ilişkisine ayrıldı. Hilmi Yavuz, edebi türlerin içinde bulunulan durumlara göre popülerliğinin değiştiğini belirtti. Bugünün roman ve düzyazının dönemi olduğu belirten Yavuz, şunları kaydetti: "Bugün Türkiye'de artık hiçbir şeyi şiir yoluyla kitlelere ulaştıramazsınız. Bundan 50 yıl öncesi böyle değildi. O zaman şairlerden konuşuluyordu. Şairler şair kimlikleriyle daha çok öne çıkıyorlardı. Şimdi şairler nerdeyse ikinci sınıf yurttaşlar halindedir. Romancılar çok önemlidir. Çok satan romancılar çok daha fazla önemlidir. Çünkü Türkiye'de giderek Nitelikli okur sayısı azalıyor. Bütün mesele budur."

Yavuz, nitelikli ve niteliksiz okuru şöyle tarif etti: "Nitelikli okurla niteliksiz okur arasında fark çok basittir. Ben size söyleyeyim. Elinizde bir anahtar olsun o da şudur; bakın birisi gidiyor bir kitap alıyor hangi motivasyonla kitap alıyor. Eğer komşu Zehra Hanım okumuş ve çok beğenmişse kız Fatma sen de oku bu romanı dediyse. İkincisi gazetelerde yayınlanan veya en çok satanlar listesine bakıyorsa, bu listelerde birinci sıradakini bir de bilmem kim neyi tavsiye ettiyse bu ölçülerle yola çıkıyorsa, yani kendi beğenisinin, kendi istencinin, kendi iradesinin, kendi donanım ve birikiminin dışında başkalarının iradesiyle alıyorsa bu kötü okurdur. Örneğin; çok satanlar listesi başkalarının iradesiyle oluyor. Zehra Hanım, Fatma sen de bu romanı oku derken eğer o alıyorsa bu seçim Fatma'nın değil Zehra'nın beğenisini almıştır. İşte niteliksiz okur budur."

Ünlü şair Hilmi Yavuz, nitelikli şairde başka kriterlerinde olması gerektiğini vurguladı. Yavuz, konuşmasına örnek vererek devam etti: "Misafir olarak gittiğiniz evin kütüphanesinin roman bölümünde mesela Dostoyevski varsa, Tolstoy, Balzac, Ahmet Hamdi Tanpınar, Peyami Safa, Oğuz Atay, Hasan Ali Toptaş varsa siz bir nitelikli okurun evindesiniz demektir. Ama şimdi adını anmayım bazı kitaplar duruyorsa orda ama o zaman o okurun nitelikli bir okur olmadığına karar verirsiniz. Bir okurun niteliği hemen anlaşılır, bu kadar basittir. Nitelikli okur da ne çok satanlar listesine bakar ne de komşu Zehra hanımın tavsiyesine bakar."

CİHAN
<< Önceki Haber Şair Hilmi Yavuz: Türkiye'de nitelikli okur sayısı azaldı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER